Povodí Moravy se připravuje na velkou vodu, na Vsetínsku upouští přehrady

Povodí Moravy kvůli vydatným dešťům preventivně upouští vodu z přehrady Bystřička na Vsetínsku a nádrže Karolinka a Horní Bečva. Zvětšuje tak prostor pro zadržení případné povodňové vlny. Deště jsou hlášeny především v Beskydech a Jeseníkách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vltava pod Slapskou přehradou (3. června 2013)

Vltava pod Slapskou přehradou (3. června 2013) | Zdroj: ČTK

Během noci na dnešek napršelo podle Povodí Moravy asi dvacet milimetrů srážek.

„Určitý vzestup hladin jsme zaznamenali, ale tím, jak teď bylo poměrně sucho, tak se ty průtoky spíš přiblížily k nějakému normálu, než že by byly nadprůměrné. To očekáváme, že se změní a že ty průtoky budou stále stoupat, místy s dosažením prvních stupňů povodňové aktivity,“ řekl Tomáš Kříž z dispečinku Povodí Moravy.

Podle předpovědi by na severovýchodní Moravě mohlo dnes a zítra spadnout až 120 milimetrů srážek. To se projeví hlavně v povodí Bečvy, Olše a horní Moravy. Malé toky možná dosáhnou až třetího povodňového stupně, tedy ohrožení.

Severovýchod Moravy a Slezska zasáhnou vydatné deště. Silný vítr ohrozí i východ Čech

Číst článek

Povodí Moravy se kvůli tomu snaží vytvořit místo v nádržích a upouští z nich vodu. Nádrže Karolinka a Horní Bečva jsou sice podle Kříže příliš malé na zachycení povodňové vlny, ale přehrada Bystřička by účel splnit měla.

„Tam jsme během noci poklesli přibližně o 40 centimetrů, a uvolnili jsme tak část zásobního prostoru, takže pro zachycení případné povodňové vlny máme k dispozici volný celý retenční prostor a část tohoto zásobního prostoru,“ dodal Kříž.

Vlasta Gajdošíková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme