Dražší jídlo, levnější mýto a přísnější policisté. Čechy letos čekají v Chorvatsku změny

Češi se letos při cestách na dovolenou do Chorvatska musí připravit na některé novinky. Čekají je třeba nové sazby mýtného na dálnicích, přísnější kontroly policistů i dražší potraviny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chorvatsko, dálnice (ilustrační foto)

Chorvatsko, dálnice (ilustrační foto) | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Mezi ty příjemnější zprávy patří určitě ceny mýtného. Chorvatsko je od konce letošního dubna na svých dálnicích upravilo.

U většiny úseků lidé ušetří. Třeba za část dálnice A1 ze Záhřebu do Dugopolje u Splitu se cena z loňských 181 kun snížila o sedm kun. V přepočtu tak řidiči zaplatí asi o 25 korun méně.

Oproti loňskému roku se naopak zvedla cena potravin, a to v průměru o osm procent. Ceny jsou ale obdobné jako v Česku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké změny letos můžou čekat řidiči, kteří vyráží do Chorvatska po vlastní ose, zjišťovala Zuzana Švejdová

Nejdražší je zboží nakoupené přímo v letoviscích, ceny jsou tam někdy i dvojnásobně vyšší než v místech mimo hlavní střediska.

Víc peněz lidé vydají z peněženek i u parkování. Po celém Chorvatsku se totiž rozšířily parkovací zóny. Za jednu hodinu stání lidé zaplatí pět až osm kun, tedy až 29 korun.

„Vybírá to město - najme si nějakou firmu, která se stará o samotné vybírání. Poplatek se platí pouze v mincích, nikoli v bankovkách, ani platební kartou to nelze,“ upozorňuje mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

Při cestě na dovolenou je potřeba počítat s tím, že kontroly policistů se letos ještě zpřísní. Řidiči by si měli dát pozor hlavně na dodržování rychlosti. Třeba v Rakousku policisté netolerují mírně zvýšenou rychlost v obci. Pokuta tak hrozí i v případě překročení rychlosti o pět kilometrů v hodině.

Pokuty i za špatně upevněný náklad

V samotném Chorvatsku může být řidič nově pokutován i za to, že jede unavený nebo nemá povinnou výbavu. Kontroly se podle Petra Vomáčky zaměří i na přepravu toho, co automobil veze.

„Kufr, taška, cokoliv. Musí to být uloženo v kufru a zabezpečeno tak, aby to necestovalo po vozidle. Když máme na zadních sedadlech náklad a nemáme ho upevněný, hrozí nám pokuta 2180 eur,“ upozorňuje Vomáčka.

Chorvatsko společně s Itálií patří tradičně k nejoblíbenějším místům, kam lidé jezdí trávit letní dovolenou. Letos do Chorvatska vyrazí zhruba stejný počet Čechů jako vloni, tedy asi 800 tisíc. Z toho čtyři pětiny pojedou právě vlastním automobilem. Speciálně pro ně spustil ÚAMK webové stránky s praktickými informacemi.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme