Číňané si postavili věrnou kopii sfingy. Po stížnostech Káhiry ji ale odstraní

Replika Velké sfingy z Gízy, postavená v čínské provincii Che-pej, se měla stát hlavní atrakcí filmového parku za 8 miliard dolarů, tedy asi 160 miliard korun. Teď ale musí pryč. Věrná kopie známé památky pobouřila egyptské úřady, které se nakonec obrátily se stížností na Organizaci OSN pro výchovu, vědu a kulturu – UNESCO.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Replika Sfingy v čínské provincii Che-pej

Replika Sfingy v čínské provincii Che-pej | Zdroj: Reuters

Obří sfinga u města Š'-ťia-čuang vyvolala velký zájem.

Od rána postávají u sochy se lvím tělem a lidskou hlavou hloučky turistů a spouště fotoaparátů i mobilních telefonů čile cvakají, stejně jako v egyptské Gíze. Tuto sfingu ale místo pouště obklopují stromy a zelené kopce.

„Vždycky jsem chtěl vidět skutečnou sfingu. Když jsem ale uslyšel, že její kopii postavili v provincii Che-pej, vyvolalo to ve mně nadšení a vyrazil jsem se na ni podívat. A teď, když jsem tady, se cítím velmi zvláštně. Je to, jako bych byl v cizině,“ svěřuje se jeden z návštěvníků budovaného parku s filmovou tematikou.

Ten stojí jen asi čtyři hodiny jízdy od hlavního města Pekingu. Vedení parku si proto představovalo, že přiláká davy turistů a filmových štábů. Největším lákadlem měla být právě věrná napodobenina Velké sfingy, dlouhá téměř 80 metrů a vysoká 30 metrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Robert Mikoláš

Jenže i od samotných Číňanů zaznívaly kritické hlasy upozorňující hlavně na to, že autentičtěji by obří socha vypadala někde v pouštní krajině.

O kuriozitu se zajímala domácí i zahraniční média, největší pozornost jí ale věnoval – a dosud věnuje – Egypt. Tamnímu ministerstvu se nápad postavit kopii sfingy vůbec nezamlouval a obrátil se na UNESCO.

Číňané v reakci na to uvedli, že jejich sfinga měla v parku o rozloze dva kilometry čtvereční stát pouze dočasně. Využívat ji prý měli filmaři při natáčení. Čína zároveň slíbila, že repliku odstraní. Tuto informaci už potvrdila i čínská média.

Další kopie slavných světových staveb a pamětihodností, včetně Eiffelovy věže, rakouského městečka Hallstatt či fontány z Versailles, ale v Číně dál lákají turisty.


Zvětšit mapu

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme