Ústav na zámku v Liběšicích na Litoměřicku se zatím rušit nebude

O budoucnosti ústavu sociální péče na zámku v Liběšicích na Litoměřicku rozhodne pracovní skupina. Původně mu hrozilo uzavření kvůli vysokým provozním nákladům, ústecký hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM a radní pro sociální věci Martin Klika z ČSSD se ale dohodli, že ústav se zatím rušit nebude.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústav sociální péče na zámku v Liběšicích na Litoměřicku

Ústav sociální péče na zámku v Liběšicích na Litoměřicku | Foto: Jan Bachorík

Zámek by potřeboval rekonstrukci za stovky milionů korun. Zatím má jen částečně opravenou fasádu.

„Problém s vlhkostí je v podstatě všude. Jsme skutečně v historickém objektu a podle toho to vypadá,“ vysvětluje Bohumil Maršík, který má v Centru sociální pomoci Litoměřice na starosti budovy.

Přední stranu objektu navíc zakrývají sítě. „Protože nám padají římsy. Pokud se tady pohybují klienti, tak prostor musí být upraven tak, aby se tady mohli pohybovat,“ dodává Maršík.

Roční náklady se pohybují kolem 40 milionů korun. „V tom je samozřejmě zahrnutá veškerá energie a platy zaměstnanců,“ upozorňuje ředitel CSP Jindřich Vinkler.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Liběšic se vypravil redaktor Jan Bachorík

Zásadně odmítá spekulace, že se zámek pro někoho připravuje:

„Pokud se najde člověk, který bude mít zájem o provozování budovy tohoto typu a bude mít u sebe zhruba půl miliardy korun, tak se může dohodnout se zastupitelstvem Ústeckého kraje. Musím rezolutně vyloučit a dementovat, že bychom to pro někoho připravovali.“

Pokud ústav v Liběšicích na Litoměřicku skončí, možná si odveze i nějaké vybavení. „Některá technologická zařízení už jsou za zenitem své životnosti, ale jsou tu minimálně prostředky, pomůcky, zvedáky, vany a tak dále. Ta zařízení by samozřejmě šla použít v rámci centra,“ uvažuje Maršík.

Proti rušení je i starostka Liběšic

Klienti, kteří už jsou dnes v chráněném bydlení nebo jiných zařízeních, by se ale zřejmě zpátky nestěhovali, ani pokud zůstane ústav zachován.

„Nicméně by se otevřela možnost pro další klienty. Pokud někdo takto rozhodne a řekne, že příslušné finanční prostředky sem do toho přijdou, tak samozřejmě budeme tu službu provozovat i nadále,“ říká Vinkler.

Proti rušení ústavu na zámku jsou nejen někteří obyvatelé Liběšic, ale také nezávislá starostka obce Alena Knobová. Pracovní skupina má o jeho budoucnosti jednat už příští týden. Jasno by mělo být do konce roku.


Zvětšit mapu

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme