Španělé nastoupí proti Chile. Pokud prohrají, téměř jistě skončí na MS ve skupině

Španělští fotbalisté se na předzápasovém tréninku seznámili se stadionem Maracaná v Riu, kde budou dnes mít jasně určený úkol. Pokud si chtějí uchovat šanci, aby se sem mohli 13. července vrátit a ve finále mistrovství světa obhajovat své čtyři roky staré vítězství, měli by tu teď uspět proti Chilanům. V ideálním případě je porazit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Španělska při sledování vysoké prohry s Nizozemskem

Fanoušci Španělska při sledování vysoké prohry s Nizozemskem | Zdroj: ČTK

Chilských fanoušků je plné Rio a kudy chodí, tudy zpívají fotbalové rýmovačky o tom, jak mají Španělé z chilských fotbalistů v kalhotách. Nebudou až tak daleko od pravdy, zatímco jejich tým je po výhře 3:1 nad Austrálií na koni, španělští šampióni oprášili svou zvláštní zálibu odrážet se na mistrovství světa na vrchol od samého dna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Španělští fotbalisté se na světovém šampionátu nečekaně ocitli nad propastí

Na minulém turnaji v Jihoafrické republice se museli sbírat z porážky 0:1 se Švýcary, kteří ovšem nad pozdějšími mistry světa zvítězili s velikým štěstím. Tady v Brazílii jsou na tom Španělé hůř. Po zápase s Nizozemskem měli necelých pět dní na to oklepat se z prohry drtivé a zasloužené.

„Jsme připravení zvítězit, i když jsme prožili začátek turnaje, po kterém je hodně těžké vracet se z toho šoku zase do normálu. Byla to opravdu tvrdá rána a rozhodně nezavíráme oči před tím, co jsme udělali špatně, ale teď to musíme dát stranou. Dostali jsme se do stejné situace jako před čtyřmi lety, poslední dva zápasy ve skupině pro nás budou jako dvě finále, ve kterých musíme dobýt dvě vítězství,“ burcuje tým záložník Andrés Iniesta.

Iniesta je střelcem jediné branky z toho opravdového finále před čtyřmi lety, kam nakonec Španělé došli. Také v Jihoafrické republice měli Chilany coby jednoho ze soupeřů ve skupině, hráli s nimi až na závěr a dokázali je porazit a nakonec postoupit do osmifinále společně s nimi.

Takový scénář je tentokrát s ohledem na rozjeté Nizozemsko zřejmě nereálný a o to méně příjemná bude pro Španěly konfrontace s reprezentanty Chile hladovými po úspěchu a využívajícími pohodlí svého kontinentu.

„Chile je tým, který dovede hrát celý zápas stejným stylem. Hodně běhají, jsou agresivní a dávají hodně branek. Ovšem s tím se musíme poprat, coby mistři světa máme odpovědnost držet se na určité úrovni a tenhle zápas musíme stůj co stůj vyhrát. Ale není to jednoduché obhajovat titul,“ pociťuje útočník Fernando Torres tíhu situace, ve které je španělský tým vůbec poprvé ve fotbalové historii.

Zodpovědnost mají Španělé svým způsobem i za situaci ve městě, protože moře chilských fanoušků, kteří Rio zaplavili po odjezdu Argentinců, by po případném vítězství obrátilo ulice vzhůru nohama. Už v noci na dnešek se Chilané bavili, jako by měli zápas vítězně za sebou, až jejich bujarou party na silnici u pláže Copacabana před hotelem, kde nocuje i šéf FIFA Sepp Blatter, ukončili policejní těžkooděnci.

Jan Kaliba, Štěpán Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme