Zastupitelé budou hlasovat o vyhlášce, která sníží počet kasin v Ostravě

V Česku přibývají vyhlášky omezující hazard. Další v řadě by mohla být Ostrava. Po dlouhé přípravě se totiž vedení města konečně podařilo dát návrh vyhlášky dohromady. Dnes tak budou zastupitelé rozhodovat o tom, jestli automaty ve městě omezí zhruba na polovinu. Ostrava si v počtu automatů na obyvatele drží jedno z čelních míst mezi českými městy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výherní automat

Výherní automat | Foto: Fotobanka stock.xchng

V centru Ostravy má zůstat jen devět kasin.

„Věříme, že kasina budou navštěvovat lidé, kteří hru mají jako svůj koníček a ne lidé, kteří zde utrácejí sociální dávky a jiné příjmy, které by měli mít na živobytí,“ popisuje místostarostka centrálního městského obvodu Petra Bernfeldová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o vyhlášce, která se pokusí omezit hazard v Ostravě, zjišťovala Iva Havlíčková

I v ostatních částech Ostravy má zmizet velká část heren. Vyhláška, která to má umožnit, se přitom už několikrát měla dostat na jednání zastupitelstva a několikrát byla odložena.

„Já bych neřekl, že se zadrhla, my na ní samozřejmě pracujeme dále. Požádali jsme právní kancelář, aby nám k naší představě vyhlášky dala své stanovisko,“ vysvětloval naposledy náměstek ostravského primátora Tomáš Petřík z ODS.

Město totiž očekává odvetu ze strany majitelů heren. Proti byli už v okamžiku, kdy se vyhláška začala připravovat. Jiří Bureš byl jedním z mnoha, kteří protestovali.

„Připadá mi to vyloženě diskriminační, že určití provozovatelé zůstanou a ostatní končí, nevidím to moc dobře,“ říká.

Omezení hazardu se projeví na objemu peněz, které jdou do městské pokladny. Teď ji herny dotují skoro 300 miliony korun ročně.

Anna Maňourová, Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme