Některé hotely pro hráče na fotbalovém MS musely být dovybaveny výtisky koránu

Více než polovina týmů, které dnes hrají své zápasy na mistrovství světa, je složená také z fotbalistů, co se hlásí k islámu. Celkem je na turnaji takových mužstev víc než čtvrtina a některá jsou kompletně muslimská.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ali Zoghbi, viceprezident Federace brazilských muslimů

Ali Zoghbi, viceprezident Federace brazilských muslimů | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Platí to třeba o obou soupeřích v dnešním duelu Bosny s Íránem. Právě takovéto výpravy plné praktikujících muslimů mají během turnaje specifické potřeby, na které brazilské hotely nebyly vůbec připravené.

„Navštívili jsme všechny hotely, kde teď bydlí výpravy týmů s převahou muslimů, jsme s jejich delegacemi v kontaktu a pomáhali jsme jim připravit místa, kde teď pobývají, aby tam měli všechno, co potřebují.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Jan Kaliba si v Brazílii natáčel o potřebách muslimských týmů

„Třeba do hotelu ve městě Sorocaba ve státě Sao Paulo jsme zajišťovali dodávku koránů na každý pokoj, tam totiž bydlí reprezentanti Alžírska,“ říká Ali Zoghbi, viceprezident Federace brazilských muslimů.

Ta se na světový šampionát připravila velmi pečlivě. Pro muslimské fanoušky, kterých třeba zrovna z Alžírska přijelo do Brazílie asi dva a půl tisíce, vydala třeba brožuru s užitečnými informacemi nebo také zavedla takzvanou Salámovou linku, pokud bychom takto doslova přeložili z muslimského pozdravu odvozený název SalamLine.

Hoteliéři potřebovali i kompas

Na bezplatném telefonním čísle se nejen muslimský fanoušek doví potřebné informace anebo ho může využít, když se jakkoli ocitne v nouzi. Obsluhuje ho původem Iráčanka, která mluví několika světovými jazyky včetně arabštiny, portugalštiny i angličtiny. Ale nejkonkrétnější pomoc poskytla zdejší muslimská federace přímo fotbalistům.

Maskot Federace brazilských muslimů pro fotbalové MS | Foto: Jan Kaliba

„Potřebovali zajistit, aby dostávali 'halal' jídlo, tedy připravované podle islámských pravidel. Také jsme jim v hotelích připravovali modlitebny. Jednak aby to byly příjemné místnosti a také jsme tam museli přijít s kompasem a změřit a potom vyznačit, kterým směrem je svatyně Kaaba v Mekce, aby to při modlitbě v neznámém prostředí věděli.“

„A taky jsme jim dali tabulku, kde mají přesné časy všech pěti modliteb dne, které se posouvají podle data a místa. I když je pravda, že to hráči nemusejí přísně dodržovat při svém zvláštním fotbalovém režimu a tak daleko od domova,“ vysvětluje André Lara z Federace brazilských muslimů.

A aby dokázal, jak je tahle organizace zapálená do fotbalu a připravená na šampionát, ukazuje na závěr jejího maskota - plyšovou postavičku s typickou muslimskou bradkou.

Jan Kaliba, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme