Internetoví zloději přesunuli pozornost od bank k jejich klientům, mají horší zabezpečení

Internetoví zloději začali místo na banky víc útočit na jejich klienty. Lidé totiž mívají hůře zabezpečené počítače a pro útočníky jsou mnohem snadnější kořistí. Pro klienty je situace horší především v tom, že jim banky nemusejí automaticky peníze vrátit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Heslo, internet (ilustrační foto)

Heslo, internet (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Klient je vnímán jako nejslabší a samozřejmě tím pádem nejzranitelnější článek,“ říká Michal Teubner z Komerční banky. Útoky cílí jak na počítače, tak na chytré telefony.

Útočníci posílají emaily, ve kterých upozorňují na dluhy. V příloze je ale škodlivý program, který se dokáže nabourat do internetového bankovnictví na počítači klienta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Internetoví útočníci přesunuli svou pozornost od bank ke klientům, ti mají horší zabezpečení a jsou tedy snazší obětí. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Květa Moravcová

Vedoucí Národního bezpečnostního týmu CSIRT.cz Martin Peterka upozornil, že taková pošta se dá poznat na první pohled. Otevření přílohy je podle něj záležitost obyčejného selského rozumu.

„Maily tohoto tipu jsou psané špatnou češtinou, což může být jeden z prvních signálů, že něco není v pořádku. Dalším je, že mi píše někdo cizí, koho neznám, v mailu chybí oslovení, nebo není nijak konkrétní, týká se divné věci, která mi nic neříká. A typicky obsahuje přílohu se souborem nebo nějaký klikací odkaz,“ popsal.

V případě, že už někdo podezřelou poštu otevřel, měl by co nejrychleji kontaktovat svoji banku a zjistit, kolik peněz má na svém účtu. I v případě, že mu nikdo peníze neukradl, měl by banku o otevření neznámé pošty informovat.

„Případy phishingu řešíme individuálně. Pokud se to dozvíme včas, můžeme ještě transakci zastavit. Banky navíc na bezpečnosti spolupracují, horší ale je, když jsou peníze převedeny přes takzvaní bílé koně,“ řekl Radiožurnálu Vladimír Michna ze Zuno bank.

Banky peníze automaticky nevrací

Pokud se naopak stane, že peníze z účtu zmizí, banka s tím už většinou moc nic dělat nemůže. Peníze obětem podvodných emailů řada z nich nenahrazuje.

Podle Marka Pšeničného z České spořitelny ale takovému rozhodnutí obvykle předchází vyšetření toho, co se vlastně stalo a do jaké míry si může klient za krádež sám.

„Klient může dostat peníze zpátky, ale k případům přistupujeme individuálně. Je nutné prošetřit, zda měl klient počítač plně chráněný antivirovou ochranou, jak s ním nakládal a nakolik pachateli vlastně sám napomohl,“ vysvětlil.

Neotevírat přílohu neznámé pošty

Odborníci upozorňují, že především je nutné neotevírat přílohu neznámé pošty. Nereagovat ani na výzvy o zaplacení nějakého dluhu. Právě tento trik používají internetoví zloději nejčastěji. Vyrozumění o dluhu navíc chodí vždy v papírové podobě poštou.

Důležité je také vyřizovat své internetové bankovnictví jen ze svého počítače, který má klient neustále pod kontrolou. Samozřejmostí je bezpečné heslo. Praktické je také propojení internetového bankovnictví s mobilním telefonem, které zaručí čerstvé informace ve formě sms zpráv o stavu účtu.

Podrobnější informace o tom, jak si hlídat své peníze, najdou zájemci na internetových stránkách většiny bank v Česku.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme