Podrobnosti o pojištění proti úpadku CK budou ministerstvu hlásit zřejmě pojišťovny

Ministerstvo pro místní rozvoj chce zpřísnit pravidla pro cestovní kanceláře a více chránit zákazníky. Vláda proto dnes projedná novelu zákona o podnikání v cestovním ruchu. Podle ní by pojišťovna, s níž uzavře cestovní kancelář pojištění proti úpadku, zřejmě měla vše nahlásit ministerstvu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moře, dovolená, přátelé, pohoda

Moře, dovolená, přátelé, pohoda | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

„Šokovalo mě to, protože s nimi jezdím už léta, každý rok dva zájezdy,“ říká turistka, jejíž cestovní kancelář před časem zkrachovala.

Každá letní sezona má své zklamané turisty, kteří si dovolenou z nějakých důvodů neužili. Těmto zklamáním chce nový zákon o cestovním ruchu zabránit a lépe vymezit pravidla pro podnikání v oboru.

Protože jde hlavně o to, aby turisté nezůstali bez prostředků v cizině, zdůrazňuje pojištění proti úpadku. O tom chce mít ministerstvo pro místní rozvoj lepší přehled.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký bude postup ohlašování podrobností pojištění cestovní kanceláře proti úpadku, vysvětluje náměstek ministryně pro místní rozvoj Jiří Houdek z KDU-ČSL

Původní záměr byl, že by samy cestovní kanceláře hlásily ministerstvu pro místní rozvoj podmínky, za kterých mají uzavřené pojištění proti úpadku. Proti tomu se ale postavila Asociace cestovních kanceláří. Podle ní by cestovky musely tytéž údaje, které vykázaly pojišťovnám, poskytovat i ministerstvu.

„Například počty klientů, obraty, průběh hotovosti. Bude to hlášení, které budeme dělat navíc, ale ve skutečnosti to je něco, co už dávno děláme,“ upozorňuje místopředseda asociace Jan Papež.

Proto na základě připomínkového řízení došlo ke změně záměru a všechny údaje by podle nového záměru měly hlásit ministerstvu přímo pojišťovny, které pojištění proti úpadku s cestovními kancelářemi sjednávají.

Asociace cestovních kanceláří je také proti tomu, aby se stanovil limit pro minimální pojištění. Podle ní by to zlikvidovalo malé odborné cestovky, které dělají třeba jen dva zájezdy do roka.

„Pojišťovny budou mít povinnost nahlašovat i to, jakým způsobem pojistily tyto cestovní kanceláře. Takže ta povinnost podrobných informací bude mezi cestovní kanceláří a pojišťovnou, protože ta pojišťovna bude svým způsobem rozhodovat o tom, jestli pojištění dá, či nikoliv,“ vysvětluje náměstek ministryně pro místní rozvoj Jiří Houdek z KDU-ČSL.

Návratnost prostředků

Nově se ale povinnost pojištění bude vztahovat také na dárkové poukazy na zájezd. Těch si Češi kupují stále více.

„Tyto poukazy budou brány jako smlouva na zájezd a budou mít všechny podmínky a požadavky směrem k cestovní kanceláři a směrem i k pojišťovně, takže pojištění se právě bude vztahovat i na tyto zaplacené poukazy,“ popisuje novinku v novele zákona Jiří Houdek.

Podle nových pravidel by také mělo krýt pojištění proti úpadku náklady turistů v plné míře. V současnosti některé pojišťovny totiž vracejí zákazníkům pouze část vložených peněz.

„Velice vítám vyšší ochranu spotřebitele, protože opravdu byl problém tím, že když nějaká cestovní kancelář zkrachovala, tak ti klienti, ti chudáci, co si na to šetřili, vlastně nedostali stoprocentní částku,“ říká poslanec, předseda hnutí Úsvit a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Přehrát

00:00 / 00:00

K návrhu novely zákona se vyjádřili i poslanec, předseda hnutí Úsvit a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura a manažerka komunikace a vzdělávání Asociace pojišťoven Marcela Kotyrová

Pojišťovny jsou ale z novely zákona rozpačité.„Z hlediska pojišťoven je toto velmi rizikové, uzavírat pojistné smlouvy u tohoto mimochodem vysoce rizikového pojištění bez stanovení výše pojistného limitu,“ dodává ale manažerka komunikace a vzdělávání Asociace pojišťoven Marcela Kotyrová a pokračuje:

„A to jak z důvodu neexistence zajištění pro takové pojištění, tak zároveň z důvodu povinnosti obezřetného podnikání, které ukládá pojišťovnám zákon o pojišťovnictví.“

Podle Kotyrové tak bude docházet ke třecím plochám a sporům o kompetence mezi zákonem o pojišťovnictví a novelou zákona o cestovním ruchu.

A přitvrzují i sankce - cestovkám by za porušení pravidel hrozila až půlmilionová pokuta. Nový zákon o cestovním ruchu by mohl začít platit už příští rok.

Lenka Jansová, Květa Moravcová, Marína Dvořáková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme