Konflikt v Sýrii si vyžádal přes 160 tisíc obětí, prezident Asad chce s povstalci bojovat dál

Bašár Asad potřetí složil prezidentský slib, bez ohledu na odpor opozice. Během následujících sedmi let chce především porazit povstalce, které ve středečním inauguračním projevu označil za teroristy. Více než tříletý konflikt si už vyžádal přes 160 tisíc obětí a zemi opustily miliony Syřanů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrský prezident Bašár Asad

Syrský prezident Bašár Asad | Zdroj: ČTK

Pro Bašára Asada hlasovalo na začátku června přes deset milionů Syřanů. Podpořil ho i milion uprchlíků žijících v Libanonu nebo Turecku, kteří volili, jak říkají, menší zlo.

Asad to považuje za silný mandát a chce v boji proti islamistům pokračovat. Ve středečním prezidentském projevu stoupence opozice kritizoval a označil je za teroristy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Sýrii sleduje Robert Mikoláš

Také syrští povstalci slibují, že v boji proti Asadovi vytrvají. Mnohdy ale válčí i mezi sebou. Ve městě Dajr az-Zaur na východě země se střetli bojovníci z Islámského státu s ozbrojenci An-Nusrá, syrské odnože Al-Káidy, zabili jejich velitele a obsadili město.

Islámský stát také na části území Sýrie a Iráku vyhlásil chalífát. Organizace má v současné době zřejmě nejsilnější pozici mezi povstalci a je velkou hrozbou pro celý Blízký východ. Plánují obsadit území severní Afriky i Španělsko.

Spojené státy chtějí podpořit umírněnou opozici. Jejím příslušníkům slíbily pomoc ve výši půl miliardy dolarů na výcvik a výzbroj.

Syrský prezident Bašár Asad zvítězil v červnových volbách, kdy získal více než 88 procent odevzdaných hlasů. Volilo ho tak více než deset milionů Syřanů z celkového počtu téměř 16 milionů oprávněných voličů. Potřetí se tak stal na sedm let prezidentem země.

Robert Mikoláš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme