Tunely Hamásu děsí Izraelce. Bojíme se, že na nás někdo začne střílet, říkají

Hlavním cílem už dva dny trvající izraelské pozemní operace v Gaze je likvidace tajných tunelů. Některé z nich vedou z Pásma Gazy přes hranice na izraelské území. Jejich přesné umístění ale není snadné odhalit. Ozbrojenci Hamásu se jeden takový tunel pokusili použít pro útok přímo na izraelské půdě. Právě tato nakonec zmařená akce byla zřejmě finálním impulzem pro premiéra Benjamina Netanjahua, aby dal příkaz k pozemní ofenzivě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavním cílem pozemní operace izraelské armády v Gaze je zničení tajných tunelů Hamásu

Hlavním cílem pozemní operace izraelské armády v Gaze je zničení tajných tunelů Hamásu | Zdroj: Reuters

„Když jsme sem přijeli před 25 lety z Argentiny, byl tady naprostý klid. Jezdívali jsme do Gazy na pláž a lidé z Gazy sem zase jezdili pracovat. Všechno bylo v lidu. Před patnácti lety, krátce před stažením Izraele z Gazy, se ale situace začala zhoršovat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O tajných tunelech Hamásu natáčel v Izraeli blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

„A od té doby na nás neustále padají granáty a rakety. Dokonce i v časech příměří sem, na naši komunitu, z Gazy útočí. Tady nikdy žádné příměří neplatí,“ říká v pobořeném domě Danny Kohen, obyvatel kibucu Ejn ha-Šloša, který leží necelé tři kilometry od hranic s Gazou.

Své čtyři děti poslal na sever Izraele, jak říká, do bezpečí - dokud se situace neuklidní. Z dálky sem doléhá palba izraelských tanků.

Kibucy jsou zemědělské, ale také průmyslové osady v Izraeli, které hospodaří formou kolektivního vlastnictví. Zisky jsou investovány zpět do osady poté, co jsou zajištěny základní životní potřeby členů kibucu – strava, oblečení, ubytování a také zdravotní a sociální péče. Kibuc poskytuje svým členům také kulturní a sportovní vyžití.

Několik domů kibucu má roztrhané střechy. Sem, do řídce obydlené oblasti východně od Gazy, padají rakety častěji než kamkoli jinam. Izraelskou pozemní operaci proto Danny vítá.

„Copak je normální, že já, běžný občan, tady žiji ve strachu, že tu někdo vyleze z tunelu vedle mého domu a začne na mě střílet? Než začali kopat tunely, byla situace přeci jen snesitelnější. Rakety jsou také nebezpečné, ale pokud dodržujete bezpečnostní instrukce, máte šanci, že se zachráníte,“ naráží Danny Kohen na incident, který se odehrál o den dříve v jiném, jen několik kilometrů vzdáleném kibucu Sufá.

Život v kibucu se zastavil

Třináct ozbrojenců se tam z jednoho z tajných tunelů vynořilo a hodlalo zřejmě na kibuc zaútočit. Armáda ale jejich pokus zmařila. Konflikt s Hamásem teď podle Dannyho v kibucu, kde pěstují například avokádo, úplně zastavil život.


„Věnujeme se tu hlavně zemědělství. Teď ale na polích vůbec nemůžeme pracovat. Ať už proto, že jsme příliš blízko hranic a je to nebezpečné, anebo proto, že naše armáda teď po polích jezdí se svými tanky. V továrnách se také nedělá, protože polovina lidí do práce nechodí. Bojí se,“ popisuje situaci obyvatel kibucu Danny Kohen.

Tunely mají i klimatizaci

Tunely z Gazy do Izraele jsou teď v hledáčku izraelských vojáků hlavním cílem. Armádní mluvčí Peter Lerner si dosavadní výsledky pozemní akce pochvaluje.

„Odhalili jsme poměrně velký počet tunelů a tunelových portálů, teď nálezy studujeme: kudy tunely vedou, kdo je kontroluje a jak by mohli ozbrojenci infiltrovat do Izraele. Tak, abychom to celé mohli zastavit,“ uvádí mluvčí Peter Lerner.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy už má přes 300 obětí. Přibývá i zraněných vojáků

Číst článek

Tunely jsou sofistikované a profesionálně postavené z betonových prefabrikátů. Je do nich zavedená elektřina a další sítě, například klimatizace. Skrývají mimo jiné i linky na výrobu raket.

„V roce 2009 udělal Hamás strategické rozhodnutí investovat do tunelové politiky. Ta spočívala ve vybudování podzemní Gazy. Pod Gazou je tedy rozsáhlá síť komunikací. Za poslední rok a půl jsme objevili čtyři tunely vedoucí do Izraele. Je jich ale určitě mnohem více. Čísla jsou varující. Určitě existují desítky až stovky tunelů, vedoucích do různých směrů, nejen do Izraele,“ odhaduje mluvčí izraelské armády Peter Lerner.

Proti operaci v Gaze se protestuje v Izraeli i na Západním břehu. Francie protest zakázala

Číst článek

Už 7 let trvající blokáda pásma Gazy udělala z místních Palestinců zřejmě nejzručnější stavitele tunelů na světě. Téměř dva miliony lidí se tísní na 40 kilometrů dlouhém úzkém pruhu země a nemohou ani na chvíli nikam odjet.

Hraniční přechody jsou většinu doby uzavřené, letiště zničené a izraelská námořní blokáda účinná. Tunely jsou tak jediným spojením se světem. Pod zemí putuje zboží, civilisté, bojovníci i zbraně.

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme