V Olomouci začíná letní škola češtiny. Eichi Sató z Japonska je tu už posedmé

Čeština dává občas pěkně zabrat i našincům. A co teprve cizinec, který nezná diakritiku, skloňování ani vyjmenovaná slova. Spolehlivým průvodcem češtinou pro zvídavé cizince je už 28 let Letní škola slovanských studií na olomoucké univerzitě. Čtyřtýdenní kurz začíná právě dnes. Česky se tu bude učit více než 80 cizinců z nejrůznějších koutů světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Asi nejznámější panorama centra Olomouce - Trojiční sloup s radnicí

Asi nejznámější panorama centra Olomouce - Trojiční sloup s radnicí | Foto: Miroslav Kobza

„Nevím, jakou budu mít příští rok práci, ale doufám,“ tak se loni s letní školou loučil Eichi Sató z Japonska.

Přání si splnil a v Olomouci je letos už posedmé. Česky se učí 12 let. Ač programátor, k češtině ho přivedla paradoxně hra na lesní roh. „Můj učitel je Čech a hrál v České filharmonii,“ svěřil se Eichi Sató.

Přehrát

00:00 / 00:00

S cizinci, kteří se na Letní škole slovanských studií na olomoucké univerzitě učí češtinu, mluvila Blanka Mazalová

Oříškem je pro něj česká gramatika, zato lidovky mu jdou na jedničku. „Uvázali kozy u tr, tr, tr, u tr, tr, tr, uvázali kozy u trna…,“ zazpíval Českému rozhlasu.

Češtinu v Olomouci „drtí“ studenti, lektoři překladatelé, novináři, obchodníci, ale i cizinci s českými kořeny.

Nejmladší účastnicí je letos sedmnáctiletá Polka, nejstarší pochází z Finska a češtině se věnuje ve svých 65 letech.

V nabídce jsou lekce čtyř úrovní - pro pokročilé i úplné začátečníky. Seznámí se s historií, životem významných českých osobností i s českými vynálezy. Dvakrát v týdnu se budou promítat české filmy s anglickými titulky.

A že v Olomouci učit češtinu umí, dokazuje Chajal z Ázerbajdžánu. Tohle loni zvládla za několik týdnů: „Byl jeden Řek a ten mi řekl, kolik je v Řecku řeckých řek.“

Na konci letní školy skládají všichni studenti závěrečné testy. Získají tak certifikát, který je součástí celoživotního vzdělávání na Univerzitě Palackého.

Blanka Mazalová, Simona Bartošová, Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme