Kajakář Dostál se dotáhl na své vzory, kanoista Fuksa pokračuje v rodinné tradici

Ozdobeni dvěma zlatými, jednou stříbrnou a jednou bronzovou medailí, se vrátili čeští kanoisté z mistrovství světa v Moskvě. Jejich úspěch je o to cennější, že rozhodující měrou se o něj zasloužili mladí závodníci, jako třeba 21tiletý kajakář Josef Dostál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvojnásobný medailista z mistrovství světa v Moskvě Martin Fuksa

Dvojnásobný medailista z mistrovství světa v Moskvě Martin Fuksa | Zdroj: ČTK

„Když jsem byl malej a šel na závod, tak jsem se motivoval různými videi nejlepších kajakářů na světě. A říkal jsem si, že bych takhle někdy také chtěl jezdit,“ prozrazuje Josef Dostál.

„Teď už jsem schopný jezdit na jejich úrovni, což mi dodává v závodě i v přípravě dost sil,“ říká čerstvý mistr světa na kilometrové trati, který přispěl k zisku další zlaté medaile i v závodě čtyřkajaků.

Předseda Českého svazu kanoistů Jan Boháč může tedy bez uzardění tvrdit, že dlouhodobý zájem vedení svazu o talentované závodníky a jejich trenéry přináší kýžený efekt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nedělám to pro nikoho jiného, ale pro sebe. Sám chci dosáhnout velkých úspěchů, říká Martin Fuksa

Zvláště když se občas najde jablko, které nepadá daleko od stromu. Což je také případ 21tiletého kanoisty Martina Fuksy, majitele stříbrné a bronzové medaile ze světového šampionátu v Moskvě.

„Pro náš sport je to typický a Martin je skutečně z kanoistické rodiny. Jeho dědeček Josef Fuksa přivedl do loděnice nejen svého vnuka, ale ještě desítky dalších,“ vypráví Jan Boháč.

Martin Fuksa dozrál v cílevědomého mladého muže, který se určitě nevěnuje pádlování jen proto, aby mohl být doma pochválen.

„Nedělám to pro nikoho jiného, ale pro sebe. Sám chci dosáhnout velkých úspěchů, takže mě nemusí nikdo nutit. Ale ze začátku to byl děda, protože jsem kanoistiku nechtěl vůbec dělat. Hrál jsem hokej, který mě strašně bavil. Teď jsem ale rád, že mě k tomu přitáhl a můžu pokračovat v rodinné tradici.“

Množící se úspěchy svého nástupce na mezinárodní scéně dovede náležitě ocenit také dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty, Martin Doktor.

„Pro mě je to strašně příjemný. Dívat se na stejnou kategorii, jakou jsem jezdil a vidět, že to po mě někdo převzal. Někdo, kdo je schopný ve světové konkurenci vyhrávat medaile. To je skvělý.“

Aleš Procházka, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme