Řidiči kamionů budou mít na hranicích jednodušší režim, oznámil Hamáček. Chce zabránit kolonám

Řidiči nákladních vozidel nad 3,5 tuny budou mít na hranicích jednodušší režim, aby nevznikaly kolony, uvedl ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Podle policie bude upuštěno od dodatečné administrativy. Na kontroly si stěžovali dopravci, vadil jim nový režim hraničních kontrol, který má zajistit evidenci pohybu osob a prověřovat, zda nepřekračují 14 dní pobytu v zahraničí. V případě že ano, musí řidiči do karantény.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolona na dálnici D2 směrem na hraniční přechod na Slovensko.

Kolona kamionů na hraničním přejezdu | Zdroj: ČTK

„V souvislosti s doporučením expertní skupiny byl na všech hraničních přechodech změněn režim odbavování nákladních vozidel nad 3,5 tuny, a to na vstupu i výstupu z území České republiky,“ napsal na webu policie mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Nový režim hraničních kontrol komplikuje dopravu v Rozvadově. Kamiony tvoří až v 15kilometrové fronty

Číst článek

„Řidiči těchto vozidel zpravidla pobývají na území ostatních států po dobu kratší než 14 dní, proto je možné upustit od dodatečné administrativy, nezbytné pro plnění následných úkonů krajských hygienických stanic. Povinnost pracovníků mezinárodní dopravy oznámit vstup na území České republiky, pokud doba jejich vycestování byla delší než 14 dní, není tou změnou dotčena,“ dodal Moravčík.

Odpoledne uvedl, že v místech určených pro překračování hranic policie posílila počet nasazených policistů. Dále tam, kde to bylo technicky možné, rozšířila počet jízdních pruhů pro navýšení kapacity průjezdu vozidel.

Dopravci vládu žádali o okamžité zastavení hraničních kontrol při cestách na západ. U hranic se od úterý tvoří několikakilometrové kolony, podle dopravců je způsobují plošné kontroly délky pobytu řidičů v zahraničí.

Penále i ztráta důvěry

Ve středu v Česku nikdo kvůli covid-19 nezemřel. Karanténu nově ukončí lékař až po testu

Číst článek

Mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix uvedl, že kolony způsobují dopravcům ztráty v desítkách milionů korun. Vedle toho dostávají i penále za pozdní rozvoz zakázek. Kvůli zpožděním navíc ztrácejí důvěru zákazníků.

Německý ministr dopravy Andreas Scheuer ve čtvrtečním rozhovoru s německou veřejnoprávní televizí ARD uvedl, že není spokojen s fungováním přeshraniční dopravy. Především s Českem a Polskem, kde se u hranic tvoří dlouhé kolony, o situaci teď musí často jednat.

„Situace se dnes (ve čtvrtek – pozn. red.) podstatně zlepšila, zítra (v pátek) očekávám již bezproblémový průběh,“ napsal ČTK Hamáček v SMS.

Řidiči aut nad 3,5t budou mít na hranicích jednodušší režim, aby nadále nevznikaly kilometrové kolony. Kontroly na hranicích zůstávají. policie.cz/clanek/cinnost…

17:15 – 16. 04. 2020

2 78

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme