VIDEO: Jiné v Čechách, jiné na Moravě. Čeští žáci budou ve školách používat dva typy testů

K samotestování na koronavirus budou žáci prvního stupně základních škol používat od pondělí dva typy testů. Jeden dostanou děti především v Čechách, druhý hlavně na Moravě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Testování žáků na covid-19, testy Lepu Medical

Testy od firmy Lepu Medical z Číny, které dostanou žáci hlavně v Čechách (archivní foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Kapátko s roztokem, špejli s vatou a testovací sešit. Tyto tři věci budou školáci v Čechách od pondělí používat při samotestování na koronavirus. Výtěr vatovým tamponem děti provedou pouze z přední části nosu. Otestovat se musí dvakrát do týdne.

Smejkal: Rotační výuka může snížit riziko přenosu covidu o desítky procent, plošný návrat možný není

Číst článek

Děti budou muset otevřít testovací sešit a odtrhnout z něj ochranný pásek. Pak si vezmou tyčinku s tamponem a zasunou ji do přední části nosu. Tyčinkou několikrát přejedou po sliznici nosní dírky, nejprve jedná, a pak i druhé. Tím je odběr hotový.

Tyčinku je následně nutné vložit přímo do otevřeného sešitu. A k tamponu přidat šest kapek roztoku, pak se sešit zavře a za 15 minut se na jeho přední straně objeví výsledek. Pozitivní je pouze v případě, že test ukáže dvě čárky.

Školáci na Moravě budou naproti tomu potřebovat čtyři věci: zkumavku, kapátko s roztokem, špejli s vatou a testovací kartu. Také tady bude platit, že výtěr vatovým tamponem děti provedou pouze z přední části nosu. A otestovat se musí dvakrát do týdne.

Ministerstvo zdravotnictví odložilo otevření škol na Děčínsku. Objevila se tam brazilská mutace covidu

Číst článek

Do zkumavky přidají děti šest kapek roztoku z kapátka, pak si vezmou tyčinku s tamponem a zasunou si ji do přední části nosu. Tyčinkou několikrát přejedou po sliznici nosní dírky, nejprve jedná, a pak i druhé. Stačí tak pětkrát. A tím je odběr hotový.

Tampon pak vloží do připravené zkumavky s roztokem a zhruba desetkrát ho v ní otočí. Potom by měla tyčinka v roztoku asi minutu odpočívat. Následně ji děti vyndají a zkumavku uzavřou odkapávačem tak, aby mohly roztok ze zkumavky nakapat na testovací kartu. Za 15 minut se objeví výsledek. Pozitivní je opět jen v případě, že test ukáže dvě čárky.

Několik škol si už v pilotním testování úspěšně vyzkoušelo také neinvazivní metodu PCR, kdy děti plivaly do zkumavek nebo kloktaly. Školy tak od pondělí budou moct využívat i neinvazivní PCR testy. Nebude třeba je využívat dvakrát týdně, postačí jednou, ale testování budou muset školy uhradit ze svého, protože tyto testy stát nesoutěžil. Na kontrolní PCR test bude muset i dítě, které bude mít pozitivní antigenní test.

Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme