Na Hradě zítra začíná Prague Food Festival, ochutnat můžete i brouky

Saranče na nudlovém salátku, cvrček na másle nebo plněné kachní žaludky z rukou nejlepší šéfkuchařů. Tyto gastronomické pochoutky pro pokročilé, ale i mnoho dalších skvělých věcí na talířích nabídne letošní Prague Food Festival. Šestý ročník, který už zítra začne v Královské zahradě na Pražském hradě, se letos ponese v duchu sloganu Mysli globálně, papej lokálně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Organizátor Prague Food Festivalu Pavel Maurer

Organizátor Prague Food Festivalu Pavel Maurer | Zdroj: ČTK

Festival se letos zaměřil mimo jiné i na farmářské a bio produkty, které používají restaurace pozvané na letošní ročník. Jak říká zakladatel festivalu a velký znalec kvalitní gastronomie Pavel Maurer, celý koncept této gastronomické události je postavený nejen na kvalitním jídle, ale vždy s sebou nese také nějakou myšlenku a téma.

„Suroviny, které jsou z našich farem, nejsou jen o čerstvosti. Současně podporujeme náš trh, naši ekonomiku, šetříme dopravu a využíváme sezonnosti.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Prague Food Festival Zuzana Filípková

Organizátoři se tentokrát zaměřili také na pro nás poměrně exotickou kuchyni - na hmyzí speciality, udělané na nejrůznější způsoby. Můžete tak ochutnat brouky a další hmyz na sladko i na slano. Neměl by vás tedy vyděsit například červí wok s nudlemi.

„Zhruba 70 procent lidí na planetě má hmyz jako normální součást jídelníčku. Pokud budeme devastovat a vyjídat planetu tak, jak to děláme do této chvíle, tak možná i pro nás začne být hmyz zajímavý,“ myslí si Pavel Maurer.

Areál Královské zahrady Pražského hradu nabídne až do neděle přes třicet top tuzemských restaurací a přes dvacet stánků s nejrůznějšími delikatesami a nápoji. Vzhledem k tomu, že se za historii konání festivalu počet návštěvníků zvedl z osmi na téměř dvacet tisíc, rozhodli se organizátoři letos poprvé prodávat vstupenky na konkrétní dny a přesné časy. Jak říká producentka akce Monika Maurerová, mnoho termínů je už beznadějně vyprodaných:

„Snažili jsme se kapacitu nastavit tak, aby lidé, kteří si nemohli koupit vstupenky v předprodeji, měli možnost si je koupit na místě. Některé časy už jsou ale opravdu vyprodány. Je proto třeba se podívat na náš web.“

Královská zahrada, která nabízí návštěvníkům sama o sobě velmi krásné kulisy, je ale zároveň limitující v počtu lidí, kteří ji mohou navštívit, a také nezaručí bezmezný komfort. Stížnosti z minulých let na malou kapacitu, kde se dá v klidu jídlo vsedě vychutnat, by letos měly vyřešit tři velkokapacitní stany. Z doprovodného programu a gastronomických zajímavostí vás určitě může zaujmout například molekulární kuchyně.

Nebudou chybět lahůdky, připravené předními českými šéfkuchaři | Foto: ČTK

„Je tam stánek, který nazýváme experimentální laboratoř, kde lidé ochutnají technoemocionální menu. Je to jídlo kosmonautů, molekulární kuchyně, o které se teď hodně mluví. Ze zvláštností tam budou francouzské lanýže, krabí dortíky z Ameriky, plněné kachní žaludky nebo žabí stehýnka,“ doplňuje Dominika Vrkotová z týmu Prague Food Festivalu.

Na své si tentokrát přijdou i zruční návštěvníci, kteří se mohou zapojit do každodenní výtvarné performance a nakreslit si zátiší s jídlem pod vedením zkušených výtvarníků. Více najdete na praguefoodfestival.cz.

Igor Maňour, Zuzana Filípková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme