Vánoční pečení je v plném proudu, malé cukrárny už ani nepřijímají další objednávky
Cukráři na Vysočině si o volném víkendu můžou nechat jenom zdát. Tráví ho v bílé zástěře výrobou vánočního cukroví, které se teď peče opravdu ve velkém. Objednávek mají letos tolik, že hlavně v malých provozovnách už žádné další nemohou přijímat.
To je případ i Kristiny Pleskačové z Chotěboře, majitelky zakázkového cukrářství, která si pečením voňavých kousků splnila svůj dávný sen.
„Od mládí mě to táhlo k pečení, ale neměla jsem možnost vyučit se jako cukrářka. Výrobničku jsem si postavila sama, předělávali jsme kvůli tomu s manželem celý spodek domu,“ vzpomíná paní Kristina.
O zakázkovém pečení cukroví v malé Chotěbořské cukrárně mluví její majitelka a pekařka Kristina Pleskačová
Vánoční kolekci tvoří dvacet druhů cukroví a první objednávky přichází často už v létě. Velkou část objednávek tvoří také bezlepkové a diabetické cukroví.
„Už od srpna začínají objednávat ti, kteří se bojí, že by na ně nevyšlo, protože ví, že peču sama,“ říká cukrářka.
V těchto hektických dnech si ale paní Kristina přizvala na pomoc kamarádku Olgu.
„Děláme plněné rohlíčky z tmavého těsta. Je to docela pěkná práce, střídáme světlé a tmavé těsto, oříšky a rohlíčky,“ popisuje Olga.
Mezi lidmi jsou nejoblíbenější plněné druhy, prý je to hlavně kvůli pracnosti takového cukroví.
„Klasika, plněné oříšky, plněné rohlíčky a vanilky. Většinou všechno plněné, to suché je takové, že si ho lidé pečou doma sami s dětmi. S tím krémovým je víc patlání, takže si ho raději objednávají,“ vysvětluje Kristina.
Kristina Pleskačová se svému koníčku začala věnovat teprve v důchodu, před čtyřmi roky. Vůni vanilky a skořice teď ale podřizuje veškerý svůj volný čas.