Vánoční pečení je v plném proudu, malé cukrárny už ani nepřijímají další objednávky

Cukráři na Vysočině si o volném víkendu můžou nechat jenom zdát. Tráví ho v bílé zástěře výrobou vánočního cukroví, které se teď peče opravdu ve velkém. Objednávek mají letos tolik, že hlavně v malých provozovnách už žádné další nemohou přijímat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukázka tvorby paní Kristiny Pleskačové z Chotěbořské cukrárny

Ukázka tvorby paní Kristiny Pleskačové z Chotěbořské cukrárny | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

To je případ i Kristiny Pleskačové z Chotěboře, majitelky zakázkového cukrářství, která si pečením voňavých kousků splnila svůj dávný sen.

„Od mládí mě to táhlo k pečení, ale neměla jsem možnost vyučit se jako cukrářka. Výrobničku jsem si postavila sama, předělávali jsme kvůli tomu s manželem celý spodek domu,“ vzpomíná paní Kristina.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zakázkovém pečení cukroví v malé Chotěbořské cukrárně mluví její majitelka a pekařka Kristina Pleskačová

Vánoční kolekci tvoří dvacet druhů cukroví a první objednávky přichází často už v létě. Velkou část objednávek tvoří také bezlepkové a diabetické cukroví.

„Už od srpna začínají objednávat ti, kteří se bojí, že by na ně nevyšlo, protože ví, že peču sama,“ říká cukrářka.

V těchto hektických dnech si ale paní Kristina přizvala na pomoc kamarádku Olgu.

„Děláme plněné rohlíčky z tmavého těsta. Je to docela pěkná práce, střídáme světlé a tmavé těsto, oříšky a rohlíčky,“ popisuje Olga.

Mezi lidmi jsou nejoblíbenější plněné druhy, prý je to hlavně kvůli pracnosti takového cukroví.

„Klasika, plněné oříšky, plněné rohlíčky a vanilky. Většinou všechno plněné, to suché je takové, že si ho lidé pečou doma sami s dětmi. S tím krémovým je víc patlání, takže si ho raději objednávají,“ vysvětluje Kristina.

Kristina Pleskačová se svému koníčku začala věnovat teprve v důchodu, před čtyřmi roky. Vůni vanilky a skořice teď ale podřizuje veškerý svůj volný čas.

Kristina Pleskačová ve své Chotěbořské výrobně cukroví | Foto: Hana Mikulincová

Hana Mikulincová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme