Běžkyně Joglová si splnila olympijský sen, pokořila limit a vylepšila osobní rekord v maratonu

Česká běžkyně Marcela Joglová dokázala v nizozemském Enschede zaběhnout maraton za 2:28:16, čímž si nejen výrazně vylepšila osobní rekord, ale hlavně splnila olympijský limit. Dvacátá žena z mistrovství světa v Dauhá se nedělním výkonem vrátila na třetí místo českých historických tabulek před Moiru Stewartovou, které před dvěma týdny limit na olympiádu unikl jen o devět vteřin.

Tento článek je více než rok starý.

Enschede (Nizozemsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcela Joglová na mistrovství světa v Dauhá v roce 2019

Marcela Joglová na mistrovství světa v Dauhá v roce 2019 | Zdroj: Reuters

Osobní rekord Joglové měl ještě před nedělním závodem hodnotu 2:31:29 a ke splnění limitu potřebovala běžet rychleji o dvě minuty, aby se do Tokia kvalifikovala.

Do 31 let byla amatérkou, loňský šampionát v Dauhá ale maratonkyni Joglové zařídil profesionální smlouvu

Číst článek

To se třiatřicetileté atletce, která si v minulosti například vyzkoušela práci zdravotnické záchranářky, podařilo poté, co absolvovala poctivou tréninkovou dřinu v Keni. Pod taktovkou trenéra Jana Pernici nabíhala kilometry v nadmořské výšce východní Afriky a vyplatilo se.

„Vedla si precizně tréninkový deník, výborně komunikovala. Museli jsme analyzovat její pocity na dálku, abych jí mohl vést trénink,“ popisoval Pernica během streamovaného přenosu na facebookovém profilu Štrekaři.

Česká reprezentantka pečlivě držela stanovené tempo a svůj osobní rekord vylepšila o více než tři minuty. „To je neskutečný. Dneska se všechno sešlo, byl to ten povedený závod,“ radoval se trenér Pernica.

Joglová je po chodkyni Tereze Ďurdiakové další českou atletkou, kterou čeká olympijský závod v Sapporu, kam se kvůli očekávanému vedru v Tokiu přesunuly silniční závody.

Běhání se přitom začala naplno věnovat teprve před třemi lety. Před tím v roce 2017 měla maratonský čas přes tři hodiny. Od jara 2019, kdy se kvalifikovala na MS, posunula svůj osobní rekord o osm minut a 37 sekund.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme