‚Za třicet let jsem nic takového neviděl.‘ Je bizarní chyba sudího na Poháru národů vážně tak unikátní?

Rozhodčí ukončil středeční zápas mezi Tuniskem a Mali na Africkém poháru národů dříve, než měl. Po dvaceti minutách přišli na tiskovou konferenci organizátoři a oznámili, že se zbylé minuty musí dohrát. Hráči Tuniska už ale nenastoupili a jejich trenér prohlásil, že nic takového za svou kariéru neviděl. Chyba je to bizarní, ale nikoliv ojedinělá. Jen v minulém roce došlo k víceru podobným případům.

Limbe (Kamerun) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouč Tuniska Mondher Kebaier si stěžuje rozhodčímu po zápase s Mali

Kouč Tuniska Mondher Kebaier si stěžuje rozhodčímu po zápase s Mali | Zdroj: Reuters

V závěru skupinového zápasu Tuniska proti Mali se očekával vysoký nastavený čas. Hru totiž ve druhém poločase přerušil videorozhodčí, padla červená karta, trenéři střídali dohromady devětkrát a pár minut vzala i občerstvovací pauza. Místo toho ale přišel finální hvizd už v 89. minutě. 

Nikdo nechápal, realizační tým Tuniska v čele s trenérem a hráči zuřil a sudího doprovázela z trávníku ochranka. Na popud organizátorů se na hřiště vrátili jen fotbalisté Mali, kteří tak slavili vítězství 1:0.

„Za třicet let ve fotbale jsem nic takového neviděl,“ divil se po porážce kouč Mondher Kebaier. Fotbalový svět však něco takového už dříve viděl, jen v minulém roce nejméně třikrát.

‚Už jsme měli sundané dresy‘

Nejznámější případ nabízí španělská liga. Hráči Sevilly se v dubnu minulého roku radovali z vítězství nad hostující Granadou. Většina domácích už měla namířeno do šatny. Sudí Ricardo de Burgos ale uznal chybu a po protestech zavolal všechny fotbalisty zpátky. 

Zbylá minuta se dohrála a skóre se nezměnilo. Přesto se na tiskové konferenci hráči nestačili divit. Překvapený byl hlavně Argentinec Lucas Ocampos: „Nikdy jsem nic podobného nezažil, už jsme měli sundané dresy,“ popisoval autor vítězného gólu.

Různá řešení

Stejný problém nastal i na začátku letošní sezony v zápase druhé nejvyšší anglické ligy mezi Leytonem Orient a Hartlepool United. Rozdíl byl v tom, že se rozhodčí pomýlil už na konci první půle.

Řešení? Po návratu z kabin si družstva nevyměnila strany jako obvykle. Odehrála manko čtyř minut a až potom následovalo prohození směrů se zbylou časovou porcí.

„Na Leyton Orientu už jsem viděl podivné věci, ale tohle je bezprecedentní,“ dodal po zápase na twitteru ředitel klubu Matt Porter.

Jen o šest dní později měl špatný den rozhodčí turecké Superligy Halis Ozkahya. V závěru duelu Gaziantepu s Kasimpasem se „upísknul“ o čtyři minuty.

Fotbalistům po navrácení z útrob stadionu nabídl i čas na rozehrání a větší kritice unikl. Možná i proto, že domácí v tu chvíli drželi dvougólové vedení.

To nelze říct o zmíněném případu ze španělské La Ligy. Kouč poražené Granady si tehdy na pozápasové konferenci stěžoval, že přerušení zápasu úplně rozbilo tempo a tlak jeho týmu, který prohrál 1:2.

Žádná z těchto utkání neměla výraznou dohru. To se ale u toho středečního mezi Tuniskem a Mali může změnit. Celou událost prošetřuje vedení afrického fotbalu. „Momentálně sbíráme všechny podněty. Aktuálně nejsme v pozici, abychom situaci dále komentovali,“ stojí v oficiálním prohlášení.

Adam Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme