Křetínský by se podle britských médií mohl stát spoluvlastníkem West Hamu, má získat 27 % akcií

Český podnikatel Daniel Křetínský se podle britských médiích chystá koupit podíl v anglickém klubu West Ham United. Křetínský, který vlastní i fotbalovou Spartu, by měl odkup 27 procent akcií dokončit v příštích dnech. Miliardář zároveň údajně zvažuje, že se v budoucnu stane většinovým vlastníkem londýnského klubu.

Londýn (Aktualizováno: 19:29 28. 10. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikatel Daniel Křetínský

Podnikatel Daniel Křetínský | Foto: Ladislav Němec | Zdroj: Profimedia/MAFRA

Podle serveru The Athletic pracuje West Ham s Křetínským na uzavření transakce už několik měsíců. Počáteční investice do klubu, za který nastupují i tři čeští reprezentanti, by Křetínského měla přijít na 700 milionů liber (přes 21 miliard korun). Podle Sky by dohoda mohla být veřejně ohlášena na konci prvního listopadového týdne.

Před fanoušky se neschovávám, říká Souček o životě v Londýně. Coufalovi chybí jedině český chleba

Číst článek

Odkup 27 % akcií ve West Hamu má českému miliardáři zároveň otevřít dveře k budoucí koupi majoritního podílu v klubu, díky čemuž by se stal jeho hlavním vlastníkem.

V současnosti klub z největší části vlastní podnikatelé David Sullivan (51,1 %) a David Gold (35,1 %), kteří do něj vstoupili v roce 2010. V posledních letech však často byli pod palbou kritiky ze strany fanoušků, kteří jim vyčítali nedostatečné investice do kádru. 

Křetínský od roku 2004 vlastní se skupinou J&T pražskou Spartu a vytvořil z ní finančně nejstabilnější fotbalový klub v zemi. Šestačtyřicetiletý podnikatel je podle nejnovějšího žebříčku časopisu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem s odhadovanou hodnotu majetku ve výši 87,8 miliardy korun. Křetínský je mimo jiné majoritním vlastníkem Energetického a průmyslového holdingu (EPH) a podniká také v médiích.

Na britských ostrovech má Křetínský dobré vztahy, nedávno navýšil svůj podíl i v tamní poštovní společnosti Royal Mail, a to na 19 %. K tomu, aby se stal většinovým vlastníkem West Hamu, mu zatím brání fakt, že vlastní pražskou Spartu. UEFA totiž zakazuje týmům s totožným majitelem účast v evropských pohárech. V tom případě by musel český podnikatel jeden klub upřednostnit.

West Ham, v němž působí trojice Čechů Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král, zažívá v posledních dvou letech úspěšné období. Po příchodu trenéra Davida Moyese vyměnil boj o udržení v soutěži za boj o pohárovou Evropu. Klub z východního Londýna loni skončil na 6. místě, letos je po devíti odehraných kolech čtvrtý.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme