Napoprvé gól nedal, ale má jich už 566. Lionel Messi před patnácti lety debutoval v Barceloně

Už 15 let je Lionel Messi nesmazatelným symbolem fotbalové Barcelony. Oficiálně debutoval 15 minutami v zápase proti Portu a už tehdy ho televizní komentátoři přirovnávali k Maradonovi.

Barcelona Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lionel Messi

Lionel Messi | Zdroj: Reuters

Běžela 75. minuta přátelského zápasu mezi portugalským Portem a španělskou Barcelonou, když v dresu katalánského celku nastoupil na trávník teprve 16letý mladík Lionel Messi. Přestože se snažil, tak v zápase gól nedal.

Messi a spol. do Ameriky? Španělská nejvyšší soutěž se bude hrát i za oceánem

Číst článek

I tak si postupně získal místo v sestavě týmu, který tehdy táhly osobnosti jako Ronaldinho, Puyol nebo Kluivert.

„Myslím, že mou největší předností je touha se pořád zlepšovat a být ještě úspěšnější. Taky jsem svým největším kritikem,“ říkal před časem v rozhovoru pro ESPN Lionel Messi.

Chuť zlepšovat se drobný Argentinec během své dosavadní kariéry opravdu měl, stačí se podívat na výčet jeho klubových i individuálních trofejí. Za 15 let vyhrál s Barcelonou čtyřikrát Ligu mistrů, dvakrát mistrovství světa klubů a celkem pětkrát si po sezoně odnesl Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy, resp. světa.

Statistiky má ještě obsáhlejší. Za 15 let odehrál v Barceloně 650 zápasů a stihl 566 gólů, přidal i 219 gólových přihrávek a je často označován za nejlepšího hráče všech dob.

Jen s národním týmem na velké vítězství dosud čeká. „Chci být mistrem světa. Ne abych stoupnul v očích ostatních nebo se stal nesmrtelným, jak se říká, ale abych dosáhl toho, po čem s reprezentací toužím a přidal titul na seznam svých úspěchů,“ vysvětloval.

Nejblíže svému snu byl Messi před čtyřmi lety na světovém šampionátu v Brazílii, kde Argentina padla až ve finále s Německem. Po dalším neúspěšném mistrovství světa si dal Messi letos v reprezentaci pauzu.

Pokud se hvězda Barcelony do národního týmu vrátí, tak může nadále snít o tom, jak v dresu Argentiny jednou zvedne nad hlavu pohár pro mistry světa. Tedy trofej, kterou na rozdíl od Messiho vyhrál Diego Maradona a k jehož jménu kdysi televizní komentátoři Messiho přirovnali.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme