1930: První finále mistrovství světa se málem nekonalo. Argentinci odmítli uruguayský míč

Byl červenec roku 1930 a v uruguayském Montevideu vládla zima. Chystala se velká sláva, ale hned první finále mistrovství světa ve fotbale se málem neuskutečnilo. Před zápasem se totiž velcí rivalové Uruguayci a Argentinci pohádali o to, jakým se bude hrát míčem. Spor řešil hlavní sudí a nakonec přišel s šalamounským řešením: ten, kdo vyhraje los, vybere balon.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hučící kotel - stadion Centenario v uruguayském Montevideu během mistrovství světa ve fotbale v roce 1930

Hučící kotel - stadion Centenario v uruguayském Montevideu během mistrovství světa ve fotbale v roce 1930 | Zdroj: reprofoto

Skandály světových šampionátů

Bez kontroverze není fotbalového mistrovství. Server iROZHLAS.cz připomene v seriálu všechny proběhlé světové fotbalové šampionáty přes události, které mnohdy zastínily klíčové branky i celková vítězství.

Vztahy mezi fotbalovými týmy Uruguaye a Argentiny a jejich fanoušky byly ostré jako jihoamerický Facon, tedy nůž, jaký používali po staletí „sirotci Pampy“. Argentinské příznivce nechtěli místní pustit na devadesátitisícový stadion Centenario, hřiště hlídali strážci s puškami a bajonety a hlavní rozhodčí pro finále, Belgičan John Langenus, si raději dopředu vyjednal rychlý odvoz k lodi s policejním doprovodem. Některým hráčům přicházely výhrůžky smrtí.

Dva velcí rivalové měli za sebou léta soupeření. V roce 1928 se utkali o titul olympijských šampionů na Hrách v Amsterdamu, kde vyhrála Uruguay 2:1. Dvakrát se proti sobě postavili ve finále jihoamerického mistrovství.

A oba týmy opanovaly i premiérový světový šampionát ve fotbale. Ten se konal v roce 1930 v Uruguayi (zdlouhavá cesta odradila většinu evropských týmů včetně Českoslovenka) a dal vzniknout nesledovanější sportovní akci světa.

Míč, se kterým hráli na mistrovství světa ve fotbale domácí Uruguayci | Zdroj: reprofoto

Osud finále ovšem visel na diplomatickém umu sudího Langenuse, protože před zápasem přišli Argentinci s tím, že nechtějí hrát s míčem, jaký během šampionátu používali domácí Uruguayci. „Neobyčejná nesnášenlivost se ukázala ve chvíli, kdy se měl vybrat balon," vzpomínal v pamětech Belgičan.

Ani jedna strana nechtěla ustoupit, a tak nakonec belgický arbitr nesl při nástupu na stadion míče dva. S tím, že kdo vyhraje los, vybírá balon. Zvítězili Argentinci a první půle, po níž vedli 2:1, se hrála s jejich míčem.

Bublající finálový kotel hrozil výbuchem, zvlášť když měli Uruguayci pocit, že druhý argentinský gól, který sudí uznal, byl z ofsajdu. „Čas od času jsem zaslechl prasknutí, které připomínalo výstřel z revolveru, ale byly to jen petardy,“ zapsal si Langenus. 

Uruguayský tým na mistrovství světa ve fotbale | Zdroj: reprofoto

Jenže po přestávce přišel k nadšení domácího publika obrat. Uruguayci - podle některých pramenů už se svým míčem - vstřelili tři branky, vyhráli 4:2 a stali se prvními světovými šampiony ve fotbale.

A zatímco celá Uruguay se topila ve zlatém opojení, rozzuřený dav v Buenos Aires metal kameny na uruguayskou ambasádu.

„Když jsem viděl, jak Uruguayci líbají své dresy, tak jsem trpěl a plakal,“ přiznal po letech argentinský útočník Francisco Varallo. „Ještě dnes, když na to pomyslím, je mi do breku, ten zápas jsme měli vyhrát.“

Zajímavosti MS v Uruguayi 

  • Myšlenku pořádat mistrovství světa ve fotbale prosadil šéf Mezinárodní fotbalové konfederace (FIFA) Jules Rimet. Stála za tím popularita fotbalu na olympijských hrách a zároveň fakt, že jak se fotbal profesionalizoval, nemohli by hráči na olympijské hry dále jezdit.
  • Uruguay získala pořadatelství jako dvojnásobný olympijský šampion. Kvůli zdlouhavé cestě se ale mistrovství prakticky neúčastnily týmy z Evropy.
  • Finálový turnaj absolvovalo 13 družstev - sedm z Jižní Ameriky, čtyři z Evropy a dva se Severní Ameriky.
  • Největší hvězdou šampionátu byl domácí kapitán Jose Nasazzi, přezdívaný „Maršál“, který dirigoval spoluhráče a táhl tým kupředu, když bylo třeba.

Martin Prachař Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme