Bez Satoranského a Veselého. České basketbalisty čeká náročný vstup do kvalifikace mistrovství Evropy

Čeští basketbalisté se chystají na vstup do kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2025. Od neděle se výběr kouče Ocampa připravuje v Poděbradech na utkání v Řecku a s Velkou Británií. Zatím se čeká na hlavní hvězdu – Tomáše Satoranského, který z Barcelony ale dorazí oproti původním předpokladům bez zdravotně indisponovaného parťáka Jana Veselého.

Poděbrady Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér české basketbalové reprezentace Diego Ocampo s pivotem Davidem Böhmem

Trenér české basketbalové reprezentace Diego Ocampo s pivotem Davidem Böhmem | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK / AP

Na pohledné akce barcelonského dua Satoranský-Veselý v národním týmu si čeští fanoušci musí počkat, český pivot totiž na rozdíl od o rok mladšího rozehrávače reprezentaci poprvé od domácího Eurobasketu v úvodním okně kvalifikace mistrovství Evropy kvůli zdravotnímu stavu neposílí, což trenér Diego Ocampo naprosto chápe. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž z tréninku českých basketbalistů před startem kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2025.

„V posledních týdnech mě trápí únava a drobná zranění, která potřebuji během okna vyléčit, abych se mohl připravit na vrchol sezony. Zápasy budu sledovat, klukům držím palce a věřím, že vykročí dobře za naším společným cílem, kterým je postup z kvalifikace,“ vzkázal v tiskové zprávě s širší nominací všech šestnácti členů Jan Veselý.

„Ačkoli los byl příjemný, tak ta skupina nebude lehká. O osudu, to znamená o úspěchu a neúspěchu, což je to, jestli se dostaneme na Euro 2025, se bude rozhodovat v šesti utkáních během třinácti měsíců. Detail bude v každé minutě a bodu, bude se počítat i skóre. Důležitost bude velká,“ připomíná v pořadí druhý Čech draftovaný do NBA a v současnosti generální manažer mužských basketbalových reprezentací Jiří Welsch.

Dva nováčci

V neděli se hlásili na srazu v Poděbradech dva nováčci mezi hráči – písečtí Sršni Vojtěch Sýkora a Martin Svoboda, kteří ale nejsou v národním týmu jediní debutanti.

Basketbalisté znají soupeře v evropské kvalifikaci, utkají se s Řeckem, Nizozemskem a Velkou Británií

Číst článek

„V mužském realizačním týmu došlo v průběhu podzimu k přeměně na některých klíčových pozicích, jako jsou fyzioterapeuti nebo kondiční trenéři. V uplynulých měsících jsme se prostřednictvím mne nebo hlavního trenéra snažili být v kontaktu s hráči, některé jsme navštívili i osobně. Někteří klíčoví hráči v reprezentaci loni nebyli a měli možnost odpočívat, ale nyní z týmu cítím velkou chuť reprezentační dres obléknout a hrát,“ zmiňuje Welsch.

V kvalifikační skupině F jsou s Čechy ještě Britové, Řekové a Nizozemci – na závěrečný turnaj se podívají tři nejvýše postavené týmy tabulky.

Napovědět o rozložení sil by měly už úvodní zápasy – v pátek v řeckém Pireu a pak v pondělí v Pardubicích s Velkou Británií. Na trénincích v Poděbradech a asi i v následujících duelech se po čase v reprezentačních barvách objeví také třeba Ondřej Balvín, Jaromír Bohačík, David Jelínek nebo Tomáš Kyzlink. Do Řecka se čeští basketbalisté budou letecky přesouvat ve čtvrtek.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme