E-sport zasáhla koronavirová krize, za loňský rok nejvíce vydělal šachový král Carlsen

Nejvýdělečnějším hráčem ve světě e-sportu se stal muž, který za normálních okolností počítač nebo herní konzoli k výkonu svého povolání ani nepotřebuje. Šachový mistr světa Magnus Carlsen se na čele žebříčku za loňský rok ocitl nejen díky svému umění, ale také z důvodu koronavirové krize, která e-sport výrazně zasáhla. Na rozdíl od šachu, jehož online forma naopak zaznamenala historický rozkvět.

Oslo Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šachový mistr světa Magnus Carlsen

Šachový mistr světa Magnus Carlsen | Foto: RITZAU SCANPIX | Zdroj: Reuters

Třicetiletý Nor vydělal na prémiích z online šachových turnajů lehce přes půl milionu dolarů (asi 11 milionů korun). A to především díky vítězství v sérii Magnus Carlsen Tour, kterou po vypuknutí pandemie sám založil. V rámci e-sportu nebyl nikdo úspěšnější, jak uvedl Forbes.com.

Lyže nemá, přesto ho Norové milují. Carlsen posouvá královskou hru daleko za hranice šachovnice

Číst článek

Podle statistiky serveru Esportsearnings.com se do špičky dostali i další šachisté. Na sedmém místě figuruje Američan Hikaru Nakamura a na 12. příčku se vyšvihl jeho krajan Wesley So.

Jinak patří první dvanáctka výhradně hráčům střílečky Call of Duty. S jedinou výjimkou – na osmé místo proklouzl Brazilec Vitor Damo da Rosa, mistr světa karetní hry Magic.

Zatímco šachu rozsáhlé karantény a koronavirová krize paradoxně pomohly, e-sport jako takový se potýkal s úbytkem peněz. Carlsenovi tak stačilo na prvenství poměrně málo, tedy alespoň v porovnání s minulými lety. V roce 2019 musel Fin Jesse Vainikka nastřádat za prémie ve hře Dota 2 přes tři miliony dolarů, o rok dřív potřeboval k prvenství stejný hráč 2,2 milionu dolarů.

Nejvýdělečnější hráči v e-sportu za rok 2020

  1. DrNykterstein (Magnus Carlsen, šachy): 510 587 dolarů
  2. Clayster (James Eubanks, Call of Duty): 383 325 dolarů
  3. Crimsix (Ian Porter, Call of Duty): 368 200 dolarů
  4. iLLeY (Indervir Dhaliwa, Call of Duty): 358 625 dolarů
  5. Shotzzy (Anthony Cuevas-Castro, Call of Duty): 351 625 dolarů
  6. Huke (Cuyler Garland, Call of Duty): 347 375 dolarů
  7. Hikaru (Hikaru Nakamura, šachy): 324 645 dolarů
  8. PVDDR (Paulo Damo da Rosa, Magic: The Gathering Arena): 300 000 dolarů
  9. Cellium (McArthur Jovel, Call of Duty): 256 550 dolarů
  10. Simp (Christopher Lehr, Call of Duty): 250 708 dolarů
  11. Priestahh (Preston Greiner, Call of Duty): 249 213 dolarů
  12. GMWSO (Wesley So, šachy): 246 180 dolarů

Popularizace i byznys

Carlsen se sice stal díky zařazení online šachu mezi e-sporty finančně nejúspěšnějším hráčem loňského roku, prémie za vítězství jsou pro něj ale s trochou nadsázky jen přivýdělek. Na letošek už naplánoval další sérii online turnajů Champions Chess Tour (s dotací 1,5 milionu dolarů), ale především nadále podporuje své aktivity zaměřující se na širokou šachovou veřejnost.

Ženy a šachy patří k sobě. Seriál Dámský gambit od Netflixu ukazuje chaotický vzestup mladé šampionky

Číst článek

„Carlsen jako mistr světa cítí přímo povinnost popularizovat šachy po celém světě, je mu to velmi blízké. Navíc věří, že je to hra, která velice prospívá dětem. A samozřejmě je to pro něj i byznys,“ řekl už dříve serveru iROZHLAS.cz norský šachový novinář Tarjei Svensen.

Mistr světa stojí vlastnicky i jako hlavní tvář za skupinou Play Magnus, která sdružuje široké spektrum šachových serverů a aplikací. Těm se v současnosti daří – během karantény extrémně vzrostl zájem o online šachové herny, které se zpočátku pod nenadálým náporem uživatelů doslova hroutily.

Celá společnost Play Magnus zaznamenala za loňský rok více než dvojnásobný nárůst příjmů, vstoupila na burzu a má hodnotu kolem 100 milionů dolarů (2,15 miliardy korun).

Vít Moravec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme