Den Juliana Alaphilippa. Francouzský cyklista ovládl na Tour de France vjezd do Alp

Julian Alaphilippe se stal prvním Francouzem, který vyhrál etapu na letošní Tour de France. 26letý cyklista týmu Quick-Step ovládl první horskou etapu z Annecy do Le Grand Bornand. Greg Van Avermaet zvýšil náskok v čele celkového pořadí.

Le Grand-Bornand/Francie (Aktualizováno: 18:32 17. 7. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

32 kilometrů před cílem se Julian Alaphilippe odpoutal ze skupinky pronásledovatelů a ve stoupání na Col de Romme se vydal stíhat vedoucího Estonce Reina Taaramäea.

Dostihl ho ještě před koncem třetího těžkého kopce při vjezdu do Alp, při následném sjezdu se utrhl a poslední výšlap na Col de la Colombiére ve výšce 1618 metrů nad mořem muž absolvoval sám.

Pomsta po francouzsku. Neoblíbeným jezdcům na Tour hrozí sprchy moči i silnice plné připínáčků

Číst článek

Do cíle v Grand Bornand si dovezl minutu a půl náskoku a poprvé v kariéře vyhrál etapu na Tour de France. Zároveň je prvním Francouzem, kterému se to letos podařilo. Za odměnu si ve středu oblékne puntíkatý trikot pro nejlepšího vrchaře.

Ve skupině, která zůstala odpoutána od pelotonu, byl i Greg Van Avermaet. Držitel žlutého trikotu se v posledním stoupání trápil, přesto získal další náskok na další hvězdy. Největší favority na celkové pořadí táhl do cíle vláček týmu SKY o další dvě minuty později.

Náskok Grega Van Avermaeta činí po desáté etapě 2 minuty a 22 sekund na druhého Gerainta Thomase z týmu Sky. Další favorité jsou naskládáni v těsných rozestupech s více než tříminutovou ztrátou.

Od úvodu v úniku

Julian Alaphilippe ze stáje Quick-Step šel za vítězstvím od prvních metrů 158 kilometrů dlouhé etapy. Byl už v prvním úniku spolu s Peterem Saganem, kterému šlo především o body do soutěže sprinterů.

Francouz byl vepředu i v době, kdy už se Slovák dávno nedržel s hlavními favority, z 51 bodů, které šlo získat do vrchařské soutěže, jich získal 41. Ovládl i první stoupání nejvyšší kategorie na Montée du plateau des Glières.

Když už byla na čele pouze dvojice, ukázal se Alaphilippe také jako výborný sjezdař, rozhodující náskok si vypracoval právě v klesání mezi Col de Romme a Col de la Colombiére.

Za roztrhanou skupinou uprchlíků diktoval tempo tým Sky, od kterého odpadali lídři některých týmů. Ztráty sčítají Rafal Majka z Bory, Bauke Mollema z Treku či Ilnur Zakarin z Kaťuše. Poraženým dne je Rigoberto Uran.

Tour de France pokračuje zítra 11. etapou z Albertville do La Rosiére. Do 108 kilometrů dokázali pořadatelé nacpat dvě vrchařské prémie nejvyšší kategorie a „jedničkové“ stoupání do cíle.  

Cyklistický etapový závod Tour de France - 10. etapa (Annecy - Le Grand-Bornand, 158,5 km):

1. Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors) 4:25:27, 2. J. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida) -1:34, 3. Taaramäe (Est./Direct Energie) -1:40, 4. Van Avermaet (Belg./BMC), 5. Pauwels (Belg./Dimension Data) oba -1:44, 6. Calmejane (Fr./Direct Energie) -2:24, 7. Martin (Ir./SAE Team Emirates), 8. Roglič (Slovin./Lotto NL-Jumbo), 9. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ), 10. Thomas (Brit./Sky) všichni -3:23.

Průběžné pořadí: 1. Van Avermaet 40:34:28, 2. Thomas -2:22, 3. Valverde (Šp./Movistar) -3:10, 4. Fuglsang (Dán./Astana) -3:12, 5. Jungels (Luc./Quick-Step Floors) -3:20, 6. Froome (Brit./Sky), 7. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott), 8. Landa (Šp./Movistar) všichni -3:21, 9. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -3:27, 10. Roglič -3:36.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme