Česká smíšená štafeta biatlonistů si dojela pro nejlepší výsledek sezony, v Estonsku byla pátá

Čeští biatlonisté zajeli nejlepší smíšenou štafetu od bronzu na mistrovství světa 2020. Na Světovém poháru v Otepää skončili pátí ve složení Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Markéta Davidová a Jessica Jislová. I třetí smíšenou štafetu čtveřic v této sezoně vyhrálo Norsko, které už ovládlo závod Světového poháru v Oberhofu i olympijské hry.

Otepää (Estonsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jessica Jíslová.

Jessica Jislová | Foto: Igor Stančík | Zdroj: Český biatlon

Závod se přitom z českého pohledu nevyvíjel dobře. Krčmář na úvodním úseku spotřeboval všech šest náhradních nábojů a předával až jako jedenáctý s více než minutovou ztrátou na čelo. Vleže se potýkal s proměnlivým větrem, kvůli němuž několikrát upravoval mířidla a strávil na koberci více než minutu.

‚Je to pro nás velká událost.‘ Estonsko zažívá premiérové závody Světového poháru v biatlonu

Číst článek

Pak ale nečekaně zazářil mnohdy nespolehlivý střelec Štvrtecký. Poprvé v kariéře ve štafetě nepotřeboval ani jeden náhradní náboj a posunul české kvarteto na pátou příčku. 

Vůbec nejlepší výkon na svém úseku předvedla Davidová, která trefila všechny terče napoprvé a byla nejrychlejší v běhu, když předčila i Norku Tiril Eckhoffovou. Díky tomu posunula český tým na čtvrté místo.

„Jsem s výsledkem spokojená. My víme, že na to máme, ale bohužel to často nejsme schopni proměnit v nějaký výsledek, takže umístit se v první šestce je super,“ pochvalovala si Davidová v rozhovoru pro Radiožurnál. 

Finiš Jislové

Medaile byly daleko, na třetí Francii ztráceli čeští reprezentanti více než půl minuty.

Naopak zezadu na finišmanku Jislovou dotírala Němka Denise Herrmannová, která z předávky vyjížděla s patnáctisekundovou ztrátou. Tu skvělá běžkyně smazala ještě před úvodní střeleckou položkou, a když zastřílela čistě, nedala Jislové šanci.

Biatlonista Fillon Maillet si zajistil premiérový velký glóbus, Davidová dojela desátá v masáku

Číst článek

Česká finišmanka pokaždé jednou dobíjela a skončila bezpečně na pátém místě. To je pro český tým jednoznačně nejlepší výsledek sezony. V Oberhofu byli Češi ve smíšené štafetě devátí, na olympijských hrách dvanáctí.

„Mám z nás radost. Michal z nás schytal možná nejhorší podmínky na střelbu v leže, ale ztráta nebyla vůbec tak velká, dalo se s tím pracovat. Naše štafety mají potenciál tyto výkony předvádět, musíme pokračovat v tom, co jsme udělali dnes. Musí se to sejít u všech čtyř lidí,“ řekla Jislová Radiožurnálu.

Norsko potvrdilo pozici aktuálně nejlepšího týmu ve smíšené štafetě čtveřice, vyhrálo ve složení Sivert Guttorm Bakken, Vetle Sjaastad Christiansen, Eckhoffová a Ingrid Landmark Tandrevoldová. Druhou příčku zajistila Švédsku přesnou závěrečnou střelbou Elvira Öbergová, třetí finišovala Francie.

Výsledky smíšené štafety (4x7,5 km)

1. Norsko (Bakken, Christiansen, Eckhoffová, Tandrevoldová) 1:19:39 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení), 2. Švédsko (Nelin, Ponsiluoma, Perssonová, E. Öbergová) -22,5 (0+8), 3. Francie (Desthieux, Fillon Maillet, Chevalierová, Braisazová-Bouchetová) -34,6 (0+6), 4. Německo -1:53,7 (0+6), 5. ČR (Krčmář, Štvrtecký, Davidová, Jislová) -2:34,6 (0+8), 6. Slovensko -3:30,7 (0+10).

ČTK, jsu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme