Archiv | zprávy ze dne 20. dubna 2002

|Markéta Kaclová, Petra Procházková |Zprávy ze světa

Kábulské mírové síly opět pod střelbou

Neznámí útočníci opět ostřelovali vojáky mezinárodních mírových sil v Kábulu. Poblíž tamního letiště postřelili jednoho francouzského příslušníka ISAF. Francouzi údajně střelbu opětovali, útočníci ale uprchli. V důsledku posledních útoků proti mírotvorcům v Kábulu už několik dní platí přísná bezpečnostní opatření. Jak dodává spolupracovnice Radiožurnálu z agentury Epicentrum Petra Procházková, bezpečnostní opatření jsou spojena také s příletem bývalého afghánského krále Záhira Šáha.

|Sport

Fotbalová Sparta neobhájí titul

Sparťané ztratili v zápase s Teplicemi šanci obhájit titul fotbalových mistrů Česka. Ve 27. kole prohráli 2:3 s Teplicemi. Sparta přitom dvakrát vedla o gól a nevyužila dvě penalty. V tabulce ztrácí Sparta tři kola před koncem devět bodů na vedoucí Liberec, s nímž má horší vzájemnou bilanci. Ani kdyby o pořadí při rovnosti bodů rozhodovala tabulka mezi třemi týmy včetně Viktorie Žižkov, Sparta by titul nezískala.

|Markéta Kaclová, Olga Krupauerová |Zprávy ze světa

Země G7 o Argentině

Ministři financí sedmi nejvyspělejších států světa a Ruska, tvořících skupinu G7, se budou zabývat situací v Argentině. Ta se vzpamatovává z finančního krachu. Setkání ministrů skupiny G7 probíhá na okraj jarního zasedání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu v hlavním městě Spojených států. Dalším tématem jednání je boj proti financování terorismu.

|Sport

Hokejisté Karjalu nevyhrají, podlehli Finsku

Hokejisté České republiky prohráli ve svém druhém vystoupení na turnaji Karjala v Helsinkách s Finskem 3:5 a definitivně tak přišli o šanci vyhrát seriál Euro Hockey Tour. Čeští střelci se probudili až v závěrečných pěti minutách, kdy Jiří Marušák, Petr Míka a Libor Pivko odvrátili hrozící debakl. Hvězdou utkání byl domácí Timo Pärssinen, autor tří branek. Na hře obou celků byl patrný rozdíl v kvalitě kádrů. Zatímco Finové berou turnaj jako závěrečnou přípravu na mistrovství světa a konečnou nominaci rozšíří pouze o další případné posily ze zámoří, většina hráčů českého týmu nemá šanci se ve Švédsku představit. Posledním soupeřem českého týmu bude v neděli od 14:30 Rusko.

|Sport

Tým pro hokejové mistrovství světa vyhrál v Německu

Česká hokejová reprezentace, která tvoří kostru týmu pro mistrovství světa, porazila v Norimberku v přípravném utkání domácí Německo 4:2. Hvězdou českého týmu byl útočník Martin Procházka. První branku dal a na další dvě nahrál Špačkovi a Paterovi. Jeho formace si tak důrazně řekla o nominaci na šampionát. K zápasu nastoupil i Jaromír Jágr, i když se nedořešil problém s jeho připojištěním.

|Markéta Kaclová, Zdeněk Trnka |Zprávy z domova

V Karlových Varech demonstrovali antifašisté

V centru Karlových Varů odpoledne demonstrovali mladí antifašisté. Skupina 80 osob chtěla ohlášenou protestní akcí upozornit na sílící agresivitu neonacistů na Karlovarsku. Průvod prošel za silné policejní asistence dvakrát hlavní třídou Tomáše Garrigua Masaryka. Více než stovka policistů musela několikrát zabránit střetu demonstrantů s třicítkou skinheadů, kteří se pokusili na účastníky pochodu několikrát zaútočit.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel, Zdenka Schovánková |Zprávy z domova

Zemřel Vlastimil Brodský

Ve věku nedožitých 82 let v sobotu ráno zemřel filmový a divadelní herec Vlastimil Brodský. Skonal ve své chalupě v obci Slunečná na Českolipsku. Rodina si nepřála uvést důvod jeho smrti. Vlastimil Brodský, který se narodil 15. prosince 1920, patřil k nejznámějším a nejoblíbenějším českým hercům. Vytvořil velké množství komediálních i vážných rolí.

|Sport

Jágrův start na MS ohrožuje pojistka

Nečekanou komplikaci ohledně startu Jaromíra Jágra na hokejovém mistrovství světa připravil českému týmu Jágrův klub z Washingtonu. Ten s Jágrovým startem nesouhlasí kvůli nedostatečnému pojištění. Jágrovi klub zakázal nastoupit k utkání s Německem v Norimberku, kapitán reprezentace ale na vlastní zodpovědnost hrál. Vedení českého týmu věří, že do šampionátu ve Švédsku se vše podaří vyřešit. Výše Jágrovi pojistky činí přibližně 10 tisíc dolarů denně, na celé mistrovství je asi 160 tisíc dolarů.

|Markéta Kaclová, Renata Havranová |Zprávy ze světa

Mečiar je odhodlaný sestavit vládu

Současná slovenská vláda vede podle Vladimíra Mečiara zemi k bankrotu. Předseda opozičního Hnutí za demokratické Slovensko to prohlásil na republikovém sněmu strany v Nitře. Za jediné východisko pro Slováky zároveň označil vládu, kterou by po parlamentních volbách sestavila právě HZDS.

|Markéta Kaclová, Josef Suk, Markéta Čekanová |Zprávy z domova

Oslavy Dne země začaly

Oslavy Dne Země, který připadá na pondělí, probíhají už o víkendu na několika místech republiky. Ekologičtí aktivisté připravili pro všechny, jimž není osud přírody lhostejný, řadu akcí. V Praze můžete celosvětový svátek planety oslavit v Prokopském údolí v Hlubočepích.

|Markéta Kaclová, Jiří Hošek, Ivona Holá |Zprávy ze světa

Zahraniční noviny o vesmírné stanici

V dnešním přehledu zahraničního tisku na vás čekají témata jako: George Bush a blízkovýchodní krize, Němečtí starousedlíci v Šoproni, Němci odmítají vědecký výzkum klonování lidských bytostí a Vyplatí se vesmírná stanice?

|Sport

Hašek s Detroitem se dál trápí

Dominiku Haškovi se vzdaluje sen o zisku Stanley Cupu. Jeho Detroit si na domácím ledě ani napodruhé nedokázal poradit s Vancouverem a v druhém utkání play off Západní konference s ním prohrál 2:5. Hašek z devatenácti střel inkasoval hned čtyřikrát. Poslední branka padla při power play. Detroit na výhru čeká už od 30. března. Prohrává 0:2 v sérii a další dvě střetnutí odehraje na hřišti soupeře.

|Markéta Kaclová, Dušan Valenta |Zprávy z domova

Novým předsedou odborů Milan Štěch

Odborářským předákem se stal Milan Štěch. Dosavadní místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů a senátor byl jediným kandidátem a získal 96 procent hlasů. Na postu druhého muže odborů působil 8 let. Ve funkci nahradil odcházejícího Richarda Falbra, přezdívaného "táta pracujících". Falbr už o funkci neusiloval. V čele odborové centrály nenastaly žádné velké změny. Své funkce obhájili místopředsedové Jaroslav Zavadil a Zdeněk Málek. Novým mužem ve vedení konfederace se stal Pavel Skácelík, předseda krajské rady školských odborů v Pardubicích.

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová |Zprávy ze světa

V Americe znovu antrax

V ústavu vojenského výzkumu v americkém Marylandu byly zachyceny spory antraxu a jeden zaměstnanec má pozitivní nález. Oznámila to laboratoř v Pentagonu. Testy byly provedeny dvěma zaměstnancům a asi 100 lidí bylo z Ústavu lékařského výzkumu infekčních chorob evakuováno. Nebezpečí nákazy v okolí laboratoře údajně nehrozí. Interiér pracoviště byl už dezinfikován.

|Marika Táborská |Zprávy z domova

Ve 40 obcích si zvolí nové zastupitele

Obyvatelé čtyř desítek obcí dnes volí své zastupitele. Volební sobotu mají tam, kde počet zastupitelů klesl pod zákonnou hranici, a také v sedmi nově vzniklých obcích. Zvolení členové místních samospráv ale budou obce spravovat jen půl roku, protože v listopadu se na celém území republiky budou konat komunální volby.

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová |Zprávy ze světa

Rada bezpečnosti opět o Blízkém východě

Rada bezpečnosti OSN přijala další, v pořadí už čtvrtou rezoluci o Blízkém východě za tento měsíc. Na návrh arabských zemí by měl být do Džanínu vyslán mezinárodní tým, který by vyšetřil okolnosti a následky operace izraelské armády v tomto palestinském uprchlickém táboře. Vyšetření podpořil i Bílý dům a po počátečním odmítnutí také Izrael. Arabské státy a Palestinci tvrdí, že se Izraelci v Džanínu dopustili masakru na stovkách lidí. Židovský stát přiznal jen 48 mrtvých Palestinců.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru