Japonsko zasáhly další otřesy

Situace v Japonsku se po pátečním zemětřesení a následných tsunami zhoršuje. Komplikuje ji i kritický stav v elektrárně Fukušima 1, poškozené otřesy a následnými explozemi. Východ země dnes opět zasáhlo zemětřesení o síle 6,4 stupnů Richterovy škály.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prohledávání trosek města Minamisanriku v severovýchodním Japonsku

prohledávání trosek města Minamisanriku v severovýchodním Japonsku | Zdroj: ČTK

Epicentrum lokalizovali meteorologové v prefektuře Shizuoka, nedaleko nejvyšší japonské hory Fuji. Otřesy ale pocítili lidé i v hlavním městě Tokiu. V oblasti byly zastaveny vlaky Šinkansen na lince Tokai.

Přímo v Japonsku je i náš zpravodaj Robert Mikoláš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Japonsku Robert Mikoláš mluví ve Zprávách o čtvrté o aktuální situaci.mp3

„Sedím ve vlaku Shinkanzen, který míří z Tokia a teď právě stojíme kvůli zemětřesení, už podruhé od chvíle, kdy se otřásla zem. Vlak se pokaždé zcela zastavil a vypnul se elektrický proud. Teď jsme zhruba sto kilometrů od Tokia a opět kontrolují koleje,“ řekl ve Zprávách od čtvrté zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Japonsku Robert Mikoláš.

Česká armáda ještě dnes vypraví do Japonska dva letecké speciály. Ty mají přivézt výpravu České filharmonie i další české občany, kteří chtějí odcestovat z ostrovní země zpět do vlasti.

Japonci se připravují na možnou nukleární katastrofu

Už tak vážná situace v japonské jaderné elektrárně Fukušima se dnes ještě ztížila. U reaktorů 2 a 4 nastaly výbuchy a v reaktoru 4 navíc po určitý čas hořela nádrž s vyhořelým palivem. Radioaktivita přitom unikala přímo do ovzduší a úroveň radiace u elektrárny přinejmenším dočasně 'výrazně stoupla'. Největší nezabezpečí teď představuje čtvrtý blok. Ten byl sice už před zemětřesením mimo provoz, stále je v něm ale žhavé vyhořelé palivo.

Situace je o to horší, že radioaktivní materiál není uzavřený v relativně bezpečném reaktoru, ale je v chladícím bazénu mimo něj. Podle některých zpráv se voda vaří a její hladina klesá. Provozovatel elektrárny navíc nemá podle agentury Kyodo žádné prostředky, jak do bazénu dostat další vodu.

Výbuchem zničená střecha prvního reaktoru elektrárny Fukušima | Foto: Reuters

„O vážnosti situace svědčí i to, že z jaderné elektrárny Fukušima už bylo odvoláno i zbývajících padesát zaměstnanců. Experti v této souvislosti mluví o nejčernějších scénářích s tím, že případnou explozi by nikdo v okruhu dvou set kilometrů nepřežil. Metropole Tokio se nachází na takzvané hraně, tedy ve vzdálenosti 250 kilometrů,“ řekl Robert Mikoláš.

Havárie několika reaktorů v japonské jaderné elektrárně Fukušima, především v jejím čtvrtém bloku, kde stoupá radiace, zneklidňují Evropskou unii. Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger svolal do Bruselu mimořádnou schůzku expertů na jadernou energii.

Milan Kopp, Robert Mikoláš, Kateřina Procházková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme