Dodávky zemního plynu z Ruska k nám klesly na čtvrtinu

Rusko je připravené zasednout k jednacímu stolu, aby vyřešilo svoje spory o ceny plynu s Ukrajinou. I Kyjev je prý ochotný vyjednávat. Řekl to český ministr průmyslu Martin Říman po jednání se zástupcem ředitele ruské společnosti Gazprom v Berlíně a předchozím jednání s ukrajinskými představiteli v Kyjevě. Říman stál v čele delegace Evropské unie, která se snažila spory urovnat a zajistit tak stabilní přísun plynu do Evropy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tlak plynu na ukrajinské kontrolní stanici

Tlak plynu na ukrajinské kontrolní stanici | Zdroj: ČTK

Podle ukrajinské energetické společnosti Naftogaz dnes ruský plynárenský monopol Gazprom drasticky snížil tok zemního plynu přes Ukrajinu do Evropy. To se samozřejmě projevilo na silně omezených dodávkách plynu do zemí Evropské unie. Do České republiky dnes přišla jen asi čtvrtina nasmlouvaného stavu.

Jak dopoledne uvedl mluvčí společnosti RWE Transgas Martin Chalupský dnešní omezení dodávky ruského zemního plynu do Evropy je už - na rozdíl od mírných nedostatků v uplynulých dnech - významné. V Ranním interview Radiožurnálu slíbil, že to ale koncové zákazníky v tuzemsku neomezí.

Chalupský uvedl, že dodávky norského plynu severní cestou do Česka jsou v plné výši a firma RWE Transgas aktuálně plně využívá tento zdroj pro zásobování. O možnostech většího nákupu plynu z Norska pak jednal obchodní ředitel České plynárenské Eduard Pálka. České televizi prozradil podrobnosti: "Máme připravenou nabídku, kterou jsme odeslali do RWE. Jedná se o zhruba milion kubíků denně tou norskou cestou, což představuje v roční spotřebě České republiky zhruba 5 procent. Takže si myslíme, že je to pomoc, která může zlepšit situaci."

Přehrát

00:00 / 00:00

Propad dodávek ruského zemního plynu do Evropy popsal ve vysílání Radiožurnálu mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský

Potíže postihly také Bulharsko. Podle státního podniku Bulgargaz tok plynu přes Ukrajinu nejdřív spadl na kritickou hranici. Posléze se všechny ruské dodávky do Bulharska, Turecka, Řecka a Makedonie zastavily. Výrazný pokles dodávek hlásí i Rumunsko a Rakousko.

Ruská energetická firma Gazprom ohlásila další omezení dodávek už v pondělí večer - tento krok po jednání se šéfem společnosti Alexejem Millerem podpořil sám ruský premiér Vladimir Putin.

Gazprom tak chce podle svého tvrzení kompenzovat ztráty plynu určeného evropským spotřebitelům, který Ukrajina údajně po odstávce odčerpala pro svou potřebu. Kyjev ale obvinění z krádeže suroviny odmítá a tvrdí, že ho ukrajinská společnost Naftogaz byla nucena odebrat z technických důvodů.

Současný spor Ruska a Ukrajiny se vyhrotil, když Gazprom přestal na začátku letošního roku Ukrajině posílat plyn. Nedohodl se totiž na nové smlouvě s novými cenami. Podle ruského prohlášení si teď Kyjev neoprávněně bere z plynovodu víc než smí. Dokonce užívá slova "krade".

O potížích přepravy ruského plynu do Evropy jednala s Naftogazem a Gazpromem delegace Evropské komise a českého předsednictví. Naše republika, jako předsednická země Evropské unie, usiluje zejména o zajištění dodávek plynu do Evropy ve sjednané výši.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zemním plynu z Ruska (a také o změnách ve vládě) mluvil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu premiér Mirek Topolánek

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman řekl z Kyjeva Českému rozhlasu, že by byl pro svolání mimořádného summitu za účasti představitelů Ukrajiny, Ruska a Evropské unie. Po dnešnímu propadu dodávek varoval: "Pokud situace zůstane tak vážná, jako je dneska ráno, tedy když ve Velkých Kapušanech na Slovensku, kde je předávací stanice z Ukrajiny, dodávky poklesly asi na jednu třetinu normálního množství, je to bezprecedentní situace. Je to otázka hodin nebo dvou tří dnů."

Ve společném prohlášení českého předsednictví Evropské unie a Evropské komise po prvních jednáních se zdůrazňuje, že omezení dodávek ruského plynu do Evropy je nepřijatelné. České předsednictví spolu s Komisí vyzývá k jeich urychlenému obnovení. Zároveň na Rusko a Ukrajinu apeluje, aby se vrátily k jednacímu stolu. Unie se už dohodla na tom, že rusko-ukrajinský spor je obchodního rázu a sedmadvacítka do něj proto nebude zasahovat

Státy Evropské unie postižené omezením dodávek ruského plynu také mohou získat pomoc od ostatní členských států sedmadvacítky. V reakci na dnešní výpadky v zásobování zemním plynem z Ruska to uvedla Evropská komise. Některé možnosti zmínil jeden z mluvčích Komise Ferran Espuny: "Můžeme použít rezervy, které mají některé členské státy. Do postižených zemí mohou ostatní dodat potřebné množství plynu z rezerv nebo tam mohou přesměrovat své aktuální dodávky."

Český prezident Václav Klaus už kvůli omezení dodávek ruského plynu do naší republiky telefonoval s ruským velvyslancem v Česku Alexejem Fedotovem. Na zítřek ho pozval k dalšímu jednání na Pražský hrad.

Drastickému omezení dodávek ruského zemního plynu do Evropy jsme se podrobně věnovali v Radiofóru. Záznam pořadu si můžete poslechnout v Rádiu na přání!

Alžběta Rákosová, Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme