Naši chemici jsou zpátky v Dauhá a v pořádku

Příslušníci česko-slovenského praporu protichemické obrany se stáhli z Kuwait City zpět na základnu Dauhá, protože už pominulo nebezpečí iráckého útoku na Kuvajt. Naši chemici už několik dní nemuseli zasahovat. Podle velitele jednotky Dušana Lupuljeva ale v souvislosti s postupem koaličních vojsk na území Bagdádu panují stále větší obavy z použití zbraní hromadného ničení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naši chemici v Kuvajtu

Naši chemici v Kuvajtu | Foto: Armáda ČR

"Hovoří se o tom, že nastává opravdu ta nejkritičtější doba, ve které lze předpokládat použití zbraní hromadného ničení, především chemických. K tomu jsme připraveni a jednotka plní úkoly tak, jak je stanoveno. Čeští vojáci jsou v pořádku, nikdo není zraněn a stav u jednotky, včetně nálady je dobrý."

Radio Praha, vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, zahájilo vysílání pro příslušníky české chemické jednotky v Kuvajtu. Vysílání má být mostem, který pomůže spojit vojáky s domovem. K vojákům budou promlouvat jejich rodinní příslušníci, známí i nejširší veřejnost. Pokud chcete poslat českým vojákům pozdrav či vzkaz, můžete telefonovat na záznamník Radia Praha 221 552 989 nebo napsat na e-mail cr@radio.cz.

Přípravy na odjezd do válečné oblasti vrcholí v sedmé polní vojenské nemocnici ve Zbirohu na Rokycansku. Nejdůležitější věci jsou už složeny - chybí zabalit pouze potraviny. Nemocnice se připravuje k leteckému transportu, ačkoliv se ještě dnes neví, kdy a zda vůbec odletí. Několik posledních desítek členů mise se dnes nechalo naočkovat. Všichni se museli podrobit očkování proti žloutence, meningitidě, obrně a tetanu. Jednotka má kolem 150 lidí, z toho je asi 20 žen.

Marika Táborská, František Lutonský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme