Babiš: Pokud se nenajde investor pro OKD, vstoupí do procesu stát

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO navrhne vládě, co dál se společností OKD, pokud se nenajde do konce února vhodný soukromý investor. Andrej Babiš o tom informoval po jednání s ministrem průmyslu Janem Mládkem z ČSSD, odbory a zaměstnavateli o situaci černouhelných dolů v úpadku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Samozřejmě bych radši počkal do konce února. A podle toho, jak dopadne prodejní proces, který jde mimo stát, který realizuje vlastně management, se k tomu stát postaví. A potom do toho může vstoupit a firmu provozovat,“ řekl k situaci Babiš.

Komu patří elektrárny u Těrlické přehrady? Spor OKD s vodohospodáři zřejmě skončí u soudu

Číst článek

Podle Mládka chtěl Babiš OKD svěřit státnímu podniku Prisko. Konkuroval by tím návrhu šéfa průmyslu, aby společnost, která je od loňského května v úpadku, koupil za korunu státní podnik Diamo. „Nejkompetentnější pro tuto operaci je státní podnik Diamo, který má zkušenosti s hornickou činností,“ myslí si Mládek. Babiš tuto spekulaci nepotvrdil.

Pokud Diamo firmu nekoupí a nepřijde ani nabídka od soukromého investora, hrozí dolům podle Mládka 12. dubna konkurz.

V Prisku má akcionářská práva ministerstvo financí, v Diamu ministerstvo průmyslu. Stát loni přes Prisko půjčil OKD 700 milionů korun.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme