Banky omezují bonusy při nákupech kreditní kartou. Kvůli regulaci poplatků

Banky omezují bonusové programy u kreditních karet. Kompenzují si tak ztráty, za které může snížení poplatků u platby kartou. Regulaci schválil minulý rok Evropský parlament, jenže na změnu teď doplácejí hlavně klienti bank.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kreditní karta

Kreditní karta | Foto: Fotobanka stock.xchng

Poplatky za platbu kartou, které hradí obchodník bance, totiž byly podle Evropského parlamentu neprůhledné.

Výši si určovaly banky společně s vydavateli karet, jako je Visa nebo třeba MasterCard. Pokud tedy klient při nákupu platil kartou, bance šlo na účet zhruba jedno procento z každé transakce. Od loňského prosince jsou to jen zhruba tři desetiny procenta.

Banky tak přichází o významný zdroj příjmů. „Důsledek je poměrně zásadní. Pro banky, pro vydavatele karet, ať už debetních, nebo kreditních, je to poměrně velký objem finančních prostředků, který nerealizují jako výnos. Za celý trh to lze odhadnout řádově ve stovkách milionů,“ říká výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty Roman Kotlán.

Podle serveru ihned.cz bonusy nejvíce omezila Raiffeisenbank. Zatímco teď můžou její klienti u nákupu kartou Style měsíčně získat zpět až pětistovku, už brzy to bude jen 129 korun. A třeba u kreditní karty De Luxe se bonus snižuje z 1000 korun na 250 korun. Snížení limitů tak postihne zhruba 70 tisíc klientů. Změnu do svých sazebníků promítla i GE Money Bank, UniCredit Bank nebo třeba Komerční banka.

Kreditní karta jako nevýhodný úvěr

Trh platebních karet v Česku roste, a to jak počet vydaných karet, tak i míst, kde je přijímají. Ke konci loňského roku byly vydány dokonce více než 2 miliony kreditních karet.

Lidé si ale často neuvědomují, že právě takovou kartou si sjednávají úvěr. Třeba Poradna při finanční tísni řeší tisíce případů, kdy si lidé vzali z kreditní karty více peněz a nezvládají je splácet.

„Nevýhoda spočívá v tom, když nezaplatíme v bezúročném období, protože v tomto okamžiku se kreditní karta stává velice drahým úvěrovým nástrojem. Stejně tak určitá nevýhoda spočívá ve vybírání peněz z bankomatů prostřednictvím kreditních karet,“ vysvětluje za poradnu David Šmejkal.

Podle něj bývá často úročení u kreditních karet vyšší než třeba u spotřebitelského úvěru.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme