Největší český vývojář her Bohemia Interactive má nového partnera. Minoritní podíl má čínský Tencent

Do největšího českého vývojáře her Bohemia Interactive vstoupila jako minoritní akcionář čínská internetová firma Tencent Holding. V úterý to sdělili zástupci české společnosti, cenu transakce ani velikost prodaného podílu nezveřejnili. Bohemia bude i nadále fungovat pod současným vedením manažerského týmu, majoritní podíl zůstává v rukou dosavadních českých majitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

řekl Marek Španěl, CEO Bohemia Interactive.

Marek Španěl, CEO Bohemia Interactive | Zdroj: Bohemia Interactive

„Jsme rádi, že prohlubujeme naše vztahy s Tencentem, jednou z nejvýznamnějších internetových i herních společností na světě. Těšíme se, že budeme pracovat na našich současných i budoucích projektech s podporou silného partnera, který nás po mnoho let zná a chápe náš jedinečný přístup k vývoji on-line her,“ uvedl ředitel Bohemia Interactive Marek Španěl.

Roky vývoje, miliony netrpělivých hráčů. Hru Cyberpunk 2077 ale trápí nedostatky, akcie šly dolů

Číst článek

Firma se tak podle něj zařadí po bok špičkových světových herních studií, ve kterých působí Tencent jako strategický investor, jako jsou Epic Games nebo Paradox Interactive.

Loni informoval specializovaný server The Information s odvoláním na obeznámený zdroj o tom, že Tencent měl společnost koupit, firma ale tehdy zprávy o transakci popřela. The Information hovořil o nákupu 70 až 80 procent firmy za zhruba 260 milionů dolarů, což tehdy představovalo více než šest miliard korun.

Bohemia Interactive loni prodala 5,7 milionu kopií her za 1,6 miliardy korun. Dařilo se hlavním titulům jako DayZ nebo Arma 3. Hry si vyzkoušelo 14 milionů aktivních hráčů, uvedla společnost v lednu. Hospodářský výsledek nezveřejnila. Předloni firma utržila za hry 1,5 miliardy korun.

Hernímu průmyslu se loni podle firmy dařilo, pro samotnou firmu to byl prodejně druhý nejúspěšnější rok za více než dvacetiletou historii společnosti. Firma zaměstnává více než 350 lidí v šesti pobočkách v České republice, Nizozemsku a Thajsku. Za založením firmy Bohemia Interactive v roce 1999 stáli bratři Marek a Ondřej Španělové.

Hraní videoher během pandemie může pomoci k duševní pohodě, ukázala studie z Oxfordu

Číst článek

Obrat českých počítačových herních společností dosáhl předloni 4,5 miliardy korun, vzrostl tak meziročně o pětinu. Loni měl obrat podle odhadů vzrůst na pět miliard korun, uvedla studie o stavu herního průmyslu, kterou v červnu zveřejnila Asociace českých herních vývojářů.

V České republice bylo loni 110 firem, které vyvíjely hry. Výroba podle asociace násobně převyšuje obrat české filmové a televizní produkce. Většina společností v Česku - 67 procent - vyvíjí hry pro konzole a PC, na mobilní trh se soustředí menší polovina.

Naprostá většina zákazníků je ze zahraničí, zejména ze Spojených států, Německa, Velké Británie, Ruska a Číny. Více než polovina vývojářských studií sídlí v Praze, následuje Brno s 23 procenty, Ostrava s pěti procenty a Olomouc se třemi procenty. Ve zbytku republiky je 16 procent firem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme