Česká republika stále více láká zahraniční turisty

Počet zahraničních turistů, kteří míří do České republiky, roste. Jen ve druhém čtvrtletí letošního roku jich k nám přijelo 1 milion a 800 tisíc, tedy o 7 procent víc, než ve stejnou dobu loňského roku. Mohou za to ale částečně velikonoce, které byly letos až v dubnu a spadly tak právě do druhého čtvrtletí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lidé

lidé | Foto: Jan Rosenauer

Nejvíce k nám jezdí tradičně Němci, Italové a turisté z Britských ostrovů, i když Britů dost razantně ubývá. Podle analytika z Mag Consulting Jaromíra Beránka je přetahují pobaltské země a Bratislava.

"Nabídli stejně výhodné podmínky jako Praha a jsou to především skupiny zájemců pánského pohlaví, kteří přijíždějí zejména za požitkovou turistikou, to znamená požít - užít, a různými dalšími doprovodnými službami," říká Beránek.

Ovšem nejen užít a požít k nám jezdí turisté. Podle Karin Šeligové z agentury Czechtourism jsou i jiné důvody, proč k nám lidé ze zahraničí jezdí.

"Především tedy na dovolenou, která je spojena s historickými památkami. Jezdí za kulturou, za zábavou a je vyhledávaná také rodinná dovolená, spíše aktivně zaměřená v přírodě," upřesňuje Šeligová.

Současná silná koruna turistům dovolenou u nás dost prodražuje a hotely jim to proto kompenzují snižováním cen. Jen za poslední rok zlevnili třeba v Praze o 15 procent.

Turistický ruch je podle Beránka také velmi významným zdrojem peněz pro naši ekonomiku. "Příjmy ze zahraničního cestovního ruchu byly loni na úrovni 111 miliard korun a byly tak v historii čtvrté nejvyšší," upřesňuje Beránek.

Jako obvykle byla nejčastějším cílem zahraničních návštěvníků v Česku Praha, v níž se ubytovalo téměř 58 procent z nich, a dále Karlovarský a Jihomoravský kraj.

Ondřej Kubala, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme