Omnipol kupuje od Rusů kunovickou Aircraft Industries. Vlastníka z Česka bude mít po 14 letech

Kunovického výrobce civilních dopravních letounů Aircraft Industries kupuje od ruského majitele skupina Omnipol. Vlastníka z Česka bude mít někdejší Let Kunovice po 14 letech. Oznámil to ve středu česká firma Omnipol. Cenu firmy neuvedly. Podnik z Kunovic na Uherskohradišťsku zaměstnává téměř 1000 lidí. Vyrábí civilní letouny L 410 a L 410 NG.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Let L-410 Turbolet

Let L-410 Turbolet | Foto: Marina Lystseva/TASS | Zdroj: Profimedia

„Dne 21. dubna 2022 se ruský majitel a skupina Omnipol dohodli na prodeji 100 procent akcií společnosti Aircraft Industries do vlastnictví české společnosti OMPO Holding,“ uvedl Omnipol.

Kunovická firma se podle něj dostala do existenčně nebezpečné situace po uvalení sankcí na Rusko, které tvořilo stěžejní trh firmy. Loni v listopadu ale Omnipol a Aircraft Industries podepsaly dohodu o spolupráci, a kunovická firma by tak měla nahradit ruský trh dodávkami do jiných zemí. Uzavření nových kontraktů firmy předpokládají v nejbližších měsících.

Aero Vodochody dodá Maďarsku 12 cvičných proudových letounů L-39NG. Cena nebyla zveřejněna

Číst článek

Kunovický podnik dosud vyrobil víc než 8000 letadel a vyvezl je do 60 zemí, uvedl Omnipol. „Aircraft Industries je uznávaným výrobcem letounů již od roku 1936, proto v současné krizové situaci bylo pro nás samozřejmostí udělat maximum pro záchranu českého finálního leteckého výrobce,“ podotkl prezident Omnipolu Jiří Podpěra.

Připomněl, že Omnipol má také menšinový podíl ve firmě vlastnící Aero Vodochody Aerospace, výrobce letounů L-39NG.

Ředitelka Aircraft Industries Ilona Plšková uvedla, že kunovická firma s některými výrobními společnostmi skupiny Omnipol dlouhodobě spolupracuje. „Přímé zapojení do skupiny naše vzájemné aktivity ještě prohloubí,“ dodala. Předloni Aircraft Industries dodala zákazníkům 15 letadel a utržila téměř 2,282 miliardy korun, o téměř 300 milionů více než o rok dřív.

Aircraft Industries vedle výroby letadel také provozuje neveřejné mezinárodní letiště Kunovice a je zřizovatelem vlastní střední školy letecké. Server iROZHLAS.cz v minulosti uvedl, že firmu zprostředkovaně ovládá podnikatel Iskander Machmudov, který je na seznamu vlivných ruských oligarchů, před nimiž varovalo americké ministerstvo financí.

O Omnipolu

Omnipol se vedle letecké techniky soustředí na obrannou a bezpečnostní elektroniku. Jeho dceřiné společnosti ERA a Mesit disponují pokročilými technologiemi, které se zaměřují zejména na pasivní systémy sledování vzdušných, pozemních a námořních cílů, vojenskou komunikaci, letecké přístroje a přesnou strojírenskou výrobu včetně vlastních slévárenských a galvanických procesů.

Skupina zaměstnává více než 2800 lidí, z toho přes 400 zaměstnanců se podílí na výzkumu a vývoji nových produktů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme