Průmyslu se daří lépe, než se čekalo, zpomalil ale růst ve stavebnictví

Český průmysl do druhého čtvrtletí vstoupil výrazně lépe, než naznačovaly dříve zveřejněné indikátory. V dubnu předvedl svůj nejlepší výkon od loňského listopadu. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Naopak stavebnictví meziročně zpomalilo růst na 8,9 procenta z březnových revidovaných 12 procent. Ve čtvrtek to oznámil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavebnictví v dubnu podle dat Českého statistického úřadu meziročně zpomalilo růst na 8,9 procenta z březnových revidovaných 12 procent (ilustrační foto)

Stavebnictví v dubnu podle dat Českého statistického úřadu meziročně zpomalilo růst na 8,9 procenta z březnových revidovaných 12 procent (ilustrační foto) | Foto: Milan Malíček / Právo | Zdroj: Profimedia

I přes lepší výsledky českého průmyslu ale podle analytiků zůstává další vývoj nejistý – především kvůli obchodním válkám. Pro zbytek roku očekávají pokles růstu na 1,5 procenta. Průmyslová výroba v Česku v dubnu výrazně zrychlila meziroční růst na 3,3 procenta z březnových 0,2 procenta.

Tento příznivý výsledek byl však částečně ovlivněn nízkou srovnávací základnou z loňského roku, uvedl analytik Raiffeisenbank Lukáš Růžička. I přes dubnový pozitivní výsledek bude podle něj průmyslová výroba i v dalších měsících ovlivněna nepříznivou ekonomickou situací u hlavních obchodních partnerů.

Průmysl má vrchol za sebou

Průmysl v nejbližších měsících produkce poroste jen mírně. „V průměru za celý rok 2019 očekáváme, že dynamika průmyslové výroby bude podstatně nižší než v loňském roce, pouze nad jedním procentem,“ dodal.

Průměrná mzda v Česku stoupla na 32 466 korun. Dvě třetiny pracujících na ni podle statistiků nedosáhnou

Číst článek

Průmyslová výroba v ČR tedy v dubnu pozitivně překvapila, upozornil analytik Cyrrusu Michal Brožka. Nárůst objednávek německých průmyslníků za duben je rovněž drobným pozitivním signálem i pro český průmysl. Ovšem indikátory aktivity ve výrobním sektoru pro nejbližší měsíce obrat zatím nevěští. A do vývoje v příštích letech stále promlouvá nejistota kolem obchodních válek, podotkl.

V dalších měsících roku se však budou do objemu průmyslové produkce v rostoucí míře promítat nepříznivé mezinárodní faktory, jako je pokračující vyhrocené obchodní válčení na více frontách či rostoucí riziko takzvaného tvrdého brexitu, souhlasí analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Průmysl tak za celý letošní rok přidá pouze 1,5 procenta, odhadl.

Hlavní příčina zrychlení průmyslu byla výroba automobilů, která meziročně přidala pět procent, zatímco doposud v letošním roce vesměs stagnovala či klesala. Nové zakázky v dubnu také příznivě překvapily a meziročně přidaly o silných devět procent, a to jak ty domácí, tak zahraniční. Podle analytika ING Bank Jakuba Seidlera je to nejrychlejší tempo od října minulého roku. Nejvýznamněji k růstu zakázek přispělo právě odvětví výroby motorových vozidel.

Stavebnictví zpomalilo

Stavebnictví v dubnu podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně zpomalilo růst na 8,9 procenta z březnových revidovaných 12 procent. Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 6,5 procenta a v inženýrském o 16,8 procenta. V meziměsíčním srovnání bylo stavitelství po vyloučení sezonních vlivů nižší o 0,4 procenta, dodal ČSÚ.

Stavbu rodinných domů brzdí jediné povolení. Lidé na něj čekají i sedm měsíců

Číst článek

„Stavebnictví v dubnu pokračovalo v dobrých výkonech. Produkce rostla především na inženýrských stavbách a vysoký růst vykázala hodnota stavebních povolení,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ Petra Cuřínová. Počty zahájených a dokončených bytů byly výrazně vyšší než loni zejména díky bytovým domům, dodala.

Stavební úřady vydaly v dubnu 7398 stavebních povolení, což bylo meziročně o 5,5 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 34,8 miliardy korun a ve srovnání s loňským dubnem vzrostla o 18,6 procenta.

Počet zahájených bytů v dubnu meziročně vzrostl o 34,2 procenta na 3341 bytů. „V rodinných domech vzrostl počet bytů o 3,9 procenta, v bytových domech byl nárůst více než čtyřnásobný, což bylo částečně způsobeno nízkou základnou roku 2018,“ uvedli statistici.

Meziročně vyšší byl v dubnu i počet dokončených bytů, vzrostl o 26,5 procenta na 2736 bytů. V rodinných domech jich bylo méně o 4,6 procenta, v bytových domech vzrostl počet dokončených bytů více než trojnásobně. Podle ČSÚ byl tento nárůst částečně ovlivněn nízkou základnou předchozího roku.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se v dubnu meziročně zvýšil o 0,3 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla proti loňskému dubnu o 8,3 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme