Španělský expremiér Aznar: Konec eura nesmíme dopustit

Premiér Petr Nečas čeká od středečního summitu Evropské unie jasné a rychlé řešení problémů, které má Řecko a ohrožuje jimi stabilitu eura. Také je podle něj nutné dodržování pravidel pro rozpočtové deficity a sankce pro případ, že je státy poruší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní konference Dny USA a EU

Mezinárodní konference Dny USA a EU | Foto: Filip Jandourek

Nečas to řekl na Dnech Evropské unie a Spojených států na pražském Žofíně.

Podle premiéra se musí důsledně dodržovat pravidla pro rozpočtové deficity a zadlužení a pokud je státy poruší, musí následovat účinné tresty.

„Česká republika má vitální národní zájem na stabilitě eurozóny. Z problému eura nemůže nikdo mít ani na sekundu škodolibou radost. Jsme nesmírně silně provázáni s eurozónou z hlediska své obchodní orientace, jsme malou, otevřenou, proexportně orientovanou ekonomikou, jejíž ekonomický růst je tažen především exportem,“ uvedl Nečas a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Konferenci Dny EU a USA na pražském Žofíně sleduje David Koubek

„Nestačí pouze dodržovat podmínky paktu stabilitu a růstu, čili Maastrichtská kritéria, chceme-li být v eurozóně. Chceme-li být v eurozóně s Německem, znamená to, že musíme být schopni konkurenceschopnosti s německou ekonomikou.“

K tomu jsou podle Nečase důležité i ekonomické reformy. Premiér přiznal, že přijetí eura, ke kterému se Česká republika zavázala, když vstupovala do Evropské unie, se teď odkládá o několik let.

Aznar: Konec eura by byl koncem EU

Vedle premiéra Nečase vystoupil také bývalý španělský premiér José María Aznar z konzervativní Lidové strany, která za 4 týdny nejspíš ve Španělsku vyhraje volby. Mluvil o euru jako o silné měně, kterou ovšem státy eurozóny nezvládly udržovat. Rozhodně ale stojí za to ji mít a uchovat si ji. Konec eura by byl podle něj úplný konec Evropské unie, a to se nesmí dopustit.

Zásadní změny a reformy jsou podmínkou záchrany eura a řešení krize jinde na světě také podle názoru slovenského ministra financí Ivana Mikloše (SDKÚ-DS). Podmínkou je ukončit dosavadní modely státu blahobytu, kdy se mnohé věci financovaly na dluh.

Obecenstvo zaujal přednáškou John Sculley, který vedl společnosti Apple nebo Pepsi.

Mezinárodní konference Dny USA a EU, Petr Nečas a Petr Kovarčík | Foto: Filip Jandourek

Řekl totiž, že současná generace lidí kolem 20 a 30 let věku nebude mít jedno stálé zaměstnání, jako je to teď, ale bude mít zároveň několik prací najednou. Také bude mít často své vlastní firmy, bude pracovat na sebe a nabízet své služby různým společnostem.

Dny Evropské unie a Spojených států se v Praze konají již posedmé. Záštitu nad konferencí převzal právě premiér Petr Nečas. Akce se zúčastní světové osobnosti, vedle Aznara také bývalý francouzský předseda vlády Dominique de Villepin, americký senátor George Mitchell nebo poradce amerického prezidenta Baracka Obamy a bývalý šéf burzy v New Yorku William Donaldson. Zítra vystoupí s projevem Steve Forbes.

David Koubek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme