Leonard Bernstein toho chtěl hodně najednou. Filmový Maestro ale nabízí romanci a jinak jen málo

Bradley Cooper jako Leonard Bernstein ve snímku Maestro | Zdroj: Netflix

O skladateli, dirigentovi a autorovi hudby slavného muzikálu West Side Story Leonardu Bernsteinovi vznikl hraný film. Aspiruje na Oscary a můžete ho vidět na Netflixu. Jmenuje se Maestro a hlavní roli v něm hraje Bradley Cooper, který snímek zároveň režíroval.

Premiéry Pavla Sladkého New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Chci mnoho věcí. Nějak se nemůžu najít.“ Tak charakterizuje americký herec a režisér Bradley Cooper hlavní postavu svého filmu. Myslí se tím osobní i profesní život prvního velkého amerického dirigenta.

Bernstein debutoval grandiózním záskokem u Newyorské filharmonie v roce 1943 a po celý život se věnoval klasické hudbě, interpretoval Mahlera, Ivese i Beethovena, ale zaobíral se také muzikály, divadelní a filmovou hudbou a popem.    

Wonka a Paddington jsou kolegové imigranti. Nový film podle Roalda Dahla kouzlí s čokoládou

Číst článek

Jako bisexuál vyhledával kontakty se ženami i muži, o čemž svědčí dobové zprávy i jeho seriózní biografie – nejde o drby. V roce 1951 si skladatel vzal za ženu herečku a později také politickou a sociální aktivistku Feliciu Montealegreovou, která o jeho sexuální orientaci věděla. Měl s ní intenzivní celoživotní vztah a také tři děti. Ty výrazně podpořily vznik filmu a při světové premiéře v Benátkách na hotový snímek reagovaly velmi emotivně a pozitivně.

Pro Coopera byla mimochodem podpora dědiců ze skladatelovy rodiny klíčová, protože o zpracování výrazného biografického námětu se ucházeli i jiní adepti, jako například Jake Gyllenhaal, známý z filmů Zodiac nebo Zkrocená hora.

Gyllenhaal má na rozdíl od Cooopera židovské předky. U Coopera se po zveřejnění prvních fotografií z natáčení snesla i kritika, že protetickým nosem nežidovský herec v podstatě přispívá k antisemitskému stereotypu.

Bradley Cooper a Carey Mulligan jako Leonard Bernstein a jeho manželka Felicia Montealegre ve snímku Maestro | Zdroj: Netflix

„Ty ani nevíš, jak moc mě potřebuješ, viď?“ říká Bernsteinovi jeho žena Felicia, kterou ve Maestrovi s citem ztvárnila Carey Mulliganová, známá z filmů Nadějná mladá žena, V nitru Llewyna Davise nebo Stud.

Manželský vztah tvoří ústřední linii filmu. Poté, co stěží ututlávané nemanželské aféry nahlodají soudržnost dvojice, směřuje ke svému dramatickému finále.

Líbivé dojímání diváků

Osmačtyřicetiletý Cooper debutoval před pěti lety jako režisér Zrodila se hvězda. V remaku hollywoodské klasiky šlo také o love story a klíčovou roli tam hrála stejně jako v Maestrovi hudba a těžko vyvažovaná kreativita mužské i ženské části páru.

Ve Zrodila se hvězda po boku Coopera zazářila Lady Gaga a živá hudební vystoupení včetně skladby Shallow patří k hlavním oporám díla.

Bradley Cooper jako Leonard Bernstein ve snímku Maestro | Zdroj: Netflix

Maestra i Zrodila se hvězda snímal kameraman Matthew Libatique, jinak známý díky spolupráci například s Darrenem Aronofským. Nový film je rozdělený na černobílou část ze 40. a 50. let 20. století a na novější barevnou část, navíc je rámovaný jako retrospektiva, vzpomínka stárnoucí Bernsteina během televizního rozhovoru.

Libatique Maestra vybavil výraznými kompozicemi, které často navazují jedna na druhou. U některých dialogů ovšem není příliš zřejmé, proč právě u nich volí zásadní odstup od postav, takže repliky slyšíme a postavy (takřka) nevidíme.

Maestro

životopisné drama
USA, 2023, 129 min

Režie: Bradley Cooper
Scénář: Bradley Cooper, Josh Singer
Hrají: Bradley Cooper, Carey Mulliganová, Matt Bomer, Maya Hawkeová, Miriam Shorová, Sarah Silvermanová a další

„Umění nedává odpovědi na otázky, vyvolává je,“ zní motto filmu od samotného Leonarda Bernsteina. „A jeho zásadní význam spočívá v napětí mezi rozporuplnými odpověďmi.“

Navzdory výrazným hereckým výkonům a biografickému námětu se zdá, že Cooper nedosáhl na metu vytčenou právě předsazeným mottem. Uchopil Bernsteina takřka bez dobových souvislostí, které se nabízejí – od druhé světové války a studenou válku až po pád železné opony. Všechny do díla amerického hudebního velikána zasáhly velmi bezprostředně.

Cooper myslel především na romanci, která mu poskytne příležitost dojmout diváky a dát mu vyniknout jako herci v duetu s herečkou, jež mu vytvoří optimální protiváhu. To se splnilo, film je jedním z kandidátů na oscarové nominace nejenom, ale především v hereckých kategoriích.

Na samotné dílo Leonarda Bernsteina ale Cooper nenabízí žádný zásadně podnětný pohled. Zůstává v podstatě u toho, že Bernstein, žánrově nezaškatulkovatelný a hudbě celoživotně oddaný, dirigoval s velkou vášní.

Bradley Cooper jako Leonard Bernstein ve snímku Maestro | Zdroj: Netflix

O zdrojích jeho skladatelské inspirace Maestro nepojednává. Pomíjí dobové souvislosti a vypráví o silné sounáležitosti, která nakonec stála nad vším, co partnery rozdělovalo, nad vášní, profesionálním vytížením i smrtí.

Je to dost na emotivní podívanou, ale málo na dílo, které by přesáhlo jiné velké americké produkce letošního roku a stalo se skutečnou událostí ve smyslu onoho uměleckého díla kladoucího divákům nějaké naléhavé otázky.

Že to jde, ukázal o rok dříve Tár, intenzivní, znepokojivou podívanou s Cate Blanchettovou v hlavní roli geniální, ale problematické dirigentky, režisér Todd Field. Ve srovnání s ním Cooper jen líbivě dojímá diváky.

Snímek Maestro je od 20. prosince ke zhlédnutí na streamovací službě Netflix.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme