Rytířský řád křižovníků požaduje vrácení čtyř domů v pražském Karlíně

Rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou požaduje vrácení čtyř domů v pražském v Karlíně. Nárok si na ně ale dělá i Praha 8, která je spravuje od 90. let, a chystala se je i privatizovat. O tom, komu domy připadnou, rozhodne soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlín, Rohanský ostrov (ilustrační foto)

Karlín, Rohanský ostrov (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Křižovníci požadovali majetek zpět už v 90. letech. U obvodního i městského soudu uspěli, Nejvyšší soud domy přiřkl Praze 8.

„Nejvyšší soud to zrušil. On neřekl, že to patří městské části, jak dneska městská část a nájemníci tvrdí, že by soudy někdy řekly, že to patří hlavnímu městu Praha. Ne, soudy řekly, že to patří křižovníkům, ale křižovníci se toho nemůžou domáhat, protože nemají aktivní legitimaci a musí počkat," tvrdí právní zástupce křižovníků Ronald Němec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O resitučních nárocích řádu křížovníků v pražském Karlíně natáčela reportérka Anna Königsmarková

Vzhledem k tomu, že zákon už teď existuje, měly by se podle něj domy nejdřív převést na stát a pak konečně na Rytířský řád. Ten už podal návrh na předběžné opatření na zákaz nakládání s majetkem.

Praha 8 chtěla tyto čtyři domy prodat bytovým družstvům, teď ale musela privatizaci zastavit.

„Musíme počkat, než se vyřeší žaloba o určení vlastnictví, jestli tedy Česká republika, nebo městská část,“ vysvětluje místostarosta Prahy 8 Ondřej Gros z ODS.

Město: Naděje, že křižovníci domy vysoudí, je malá

Rytířský řád postavil blok domů v dnešní Vítkově a Pobřežní ulici v 19. století pro své duchovní a také pro chudé lidi. V dubnu 1950 ale objekt násilím zabrali komunisté a převedli ho na Náboženskou matici. Od revoluce se řád o majetek soudí.

„Podle vyjádření našich právníků je naděje, že by to mohli vysoudit, opravdu malá. My jsme aspoň zatím dojednali s družstvy, že s nimi bude uzavřena smlouva o smlouvě budoucí s tím, že až se soud vyřeší, tak by jim domy byly prodány za podmínek, které jim byly nabídnuty, i když to bude za rok dva,“ dodává místostarosta Gros.

Puchnerova archa na výstavě Svatá Anežka Česká - princezna a řeholnice | Foto: Adriana Krobová

Podle právníka Ronalda Němce nechce řád obyvatele z domů vyhánět. Peníze vybrané z nájemného by mu totiž mohly sloužit k provozování hospicu, který mají křižovníci v plánu zřídit.

„Samozřejmě chceme ochránit především ty nájemníky, kterých nám je velice líto. Protože si uvědomuje, že jsou tím oni zasaženi neprávem. Můj klient se nebrání určité formě narovnání, pokud to bude ve prospěch nájemníků, respektive budoucích privatizantů,“ dodává Němec.

Obě strany teď čekají na verdikt soudu. Kromě domů v Karlíně chtějí křižovníci zpátky své nemovitosti také v Hloubětíně a Ďáblicích. Tamní objekty patří soukromému vlastníkovi. Také tam zvažuje řád určovací žaloby. Řád požádal také o vrácení čtyř obrazů z Národní galerie, takzvaného Puchnerova oltáře.

Církevní restituce | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Anna Königsmarková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme