Novou policejní služebnu na terminálu veřejné dopravy v Liberci si lidé pochvalují

Už čtvrt roku funguje na terminálu veřejné dopravy v Liberci nová služebna městské policie. Je prosklená, strážníci z ní mají přehled o tom, co se na nejfrekventovanějším místě ve městě pod Ještědem děje. Častěji taky přímo na terminálu hlídkují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová služebna městské policie na terminálu veřejné dopravy v Liberci

Nová služebna městské policie na terminálu veřejné dopravy v Liberci | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

„Je pravda, že se tady tolik bezdomovci nezdržují, předtím tu posedávali a popíjeli krabicové víno. Efekt to asi má,“ vidí změnu k lepšímu žena, která čekala na terminálu na autobus.

Ředitel městské policie v Liberci Ladislav Krajčík sice nedokáže přesně posoudit, jestli se teď lidé v centru města cítí bezpečněji než před čtvrt rokem, zásahů ale eviduje hodně:

"Řešili jsme samozřejmě veškerou veřejně pořádkovou problematiku, která se tam objevuje - od kouření, dopravu, veřejný pořádek, sousedské vztahy."

Přehrát

00:00 / 00:00

O službách policistů městské policie na terminálu veřejné dopravy v Liberci natáčela redaktorka Ivana Bernáthová

Nejvíc problémů je podle Krajčíka v dopravě, řidiči jezdí na terminál, i když to značky zakazují.

Strážníci se také zaměřují na kapsáře, pomáhají revizorům při jednání s agresívními černými pasažéry. Podle staršího muže by měli být ale víc na terminálu i večer: „To, co se tu děje v podvečer, je hrůza. Pohybuje se tu určitá parta lidí, které bych odsud vyhnal, protože žebrají a povykují."

Podle ředitele městské policie je pro strážníky prioritní, zajistit hlavně bezpečnost školáků a lidí, kteří jezdí do práce nebo nakupují. Tedy v době, kdy je na terminálu nejživěji. „Hlavně pokrýváme špičku. Samozřejmě ve tři hodiny ráno je tam jiný pohyb lidí než ve tři odpoledne,“ zdůrazňuje ředitel.

Ani kamery nevidí vše

Hodně jim také pomáhají kamery. "Máme kameru jednak na budově Elitexu, to je taková pohledová kamera, která vidí na velkou část terminálu. Pak je tam ještě kamera na paláci Dunaj, která je níž a má detailnější pohled."

Když kamery zaznamenají něco neobvyklého, hlídka na terminál okamžitě jede. Všechno ale nezaznamenají. Například nedávno upadla na terminálu do bezvědomí žena, lidé okolo si jí nevšímali, nakonec jedna kolemjdoucí se sice do první pomoci pustila, ale žena později zemřela.

„Ta situace byla bohužel nešťastná v tom, že naši strážníci v té době řešili jinou věc a nebyli na místě. Vůbec o tom nevěděli, takže pokud se někdo dostane k něčemu takovému a nebude si vědět rady, měl by zavolat záchranku a nás. My už si s tím poradíme, přijedeme na místo,“ dodává Krajčík.

Nový dopravní terminál v Chebu | Foto: Pavla Sofilkaničová

Podle něj je povinností každého z nás, poskytnout první pomoc. V době, kdy má téměř každý člověk mobilní telefon není podle ředitele problém vytočit tísňovou linku městské policie 156.

„To je dané tím, že lidé se spíš bojí. To vidíte sami, tamhle někde policisté použijí zbraň a jsou popotahovaní,“ míní o angažovanosti starší muž. "Když se jen podíváte na zem, pohybují se tu kuřáci, kde nemají. Jednou jsem viděl, když policista zasáhnul, ale nevím, jak to dopadlo, protože mi jel autobus," dodává muž.

Strážníci rozdali podle Krajčíka za uplynulé tři měsíce kuřákům už 35 pokut: „A jsou to pokuty kolem 200 až 500 korun." Strážníci se na dodržování zákazu kouření na zastávkách zaměří ještě víc.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme