Britové spekulují, zda se Alžběta II. nechystá přenechat trůn princi Charlesovi

Jak britský následník trůnu princ Charles přebírá od své matky část jejích povinností, množí se ve Spojeném království spekulace o možné abdikaci panovnice Alžběty II. Mnozí lidé však považují podobné úvahy za nesmysl, už jenom kvůli tomu, že dobrovolné opuštění trůnu nemá v zemi žádnou tradici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královna Alžběta II.

Královna Alžběta II. | Zdroj: Reuters

V současné době se slučují třeba tiskové odbory Jejího Veličenstva a prince Charlese. Ten by měl královnu zastupovat v zahraničí, jako tomu bylo už během summitu Britského společenství.

Podle Daily Telegraphu, listu obvykle dobře obeznámeného s děním v královské rodině, však jde pouze o „job sharing“, sdílení funkce. Půda pro nějaké Charlesovo regentství nebo snad přímo abdikaci se prý nepřipravuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O spekulacích kolem možné abdikace královny Alžběty II. mluvil zpravodaj ČRo v Británii Jiří Hošek

Věcí, které nahrávají spekulacím, je ovšem víc. Například z francouzských vládních kruhů uniklo, že královnina červnová cesta do Normandie na oslavy 70. výročí Dne D, má být poslední oficiální zahraniční návštěvou panovnice.

Ještě víc se pak v Británii rozebírá skutečnost, že u britské sázkové kanceláře Coral kdosi vsadil 200 liber na to, že Alžběta II. dobrovolně abdikuje ještě v letošním roce.

Částka sice není nikterak omračující, ale sázkové kanceláři zablikaly poplašné kontrolky, protože sázenku kdosi podal ve Windsoru, což svádí k úvahám, jestli nějaký sloužící nevyslechl rozhovor za zavřenými dveřmi nebo něco podobného. Kancelář Coral sázky na tuto eventualitu pozastavila a posléze upravila kurzy.

Na druhou stranu i argumenty proti spekulacím o dobrovolném uvolnění trůnu ze strany Alžběty II. jsou dost pádné.

Zaprvé, ve Spojeném království něco takového panovník prostě nedělá. Země to zažila jen jednou v roce 1936 v případu Edwarda VIII., ale to byly zcela výjimečné okolnosti. Zadruhé, královna opakovaně řekla, že hodlá své zemi a Britskému společenství sloužit po celý život, což se s abdikací úplně neslučuje. A zatřetí, pokud se něco netají, Alžběta II. se těší velmi dobrému zdraví, i když v dubnu oslaví už 88. narozeniny.

Jiří Hošek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme