Sportovci z několika zemí cestou na olympijské hry uvízli na letišti v Německu

V Německu včera uvízlo na letišti na 170 pasažérů mířících na zimní olympijské hry. Mezi cestujícími byli mimo jiné sportovci ze Španělska nebo Japonska. Let mezi Frankfurtem nad Mohanem a ruským Soči byl odložen na dnešní ráno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadla ruské společnosti Aeroflot

Letadla ruské společnosti Aeroflot | Foto: www.aeroflot.ru

Letoun společnosti Aeroflot nestihl odstartovat před nočním uzavřením letiště. Za zpoždění mohly problémy s nakládáním zavazadel.

Cestující nastoupili do letadla a vyslechli bezpečnostní instrukce, posádka ztlumila vnitřní osvětlení kabiny a připravovala stroj na start. Letadlo se však zhruba po půl hodině rolování po ranveji vrátilo zpět na stojánku a pasažéři museli vystoupit s tím, že letiště je již uzavřené.

Španělským krasobruslařům Saře Hurtadové a Adrianu Diazovi zpoždění příliš nevadilo, protože mají soutěžit až 16. února. Ale chtěli mít cestu už za sebou. „Svaly mi ztuhnou, krev zhoustne, takže budeme muset začít hydratovat, aby správě fungovaly,“ řekla krasobruslařka Hurtadová agentuře Reuters.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Tea Parkanová

V letadle byli také další španělský bruslař, pět japonských snowboardistů, sportovní představitelé a členové podpůrných týmů z Číny, Francie, Nizozemska a Spojených států.

„Proč by někdo nechal letadlo rolovat, pokud by letiště už bylo zavřené?,“ divil se Američan Gordon Maclean.

Let SU2305 měl plánovaný start v úterý ve 22:35, tedy 25 minut před nočním uzavřením letiště z důvodu hlukových limitů. Stroj podle Aeroflotu nestihl odstartovat včas kvůli problémům s identifikací asi stovky zavazadel cestujících z navazujících letů.

Modernizované letiště v Soči

Letiště v Soči by mělo být na nápor cestujících dobře připravené. Po otevření nového terminálu je schopné odbavit až 2500 lidí za hodinu, takže účastníci olympijských her, ať už sportovci nebo diváci, by se na něm neměli příliš zdržet.

Na modernizaci letiště se podíleli i Češi. Pardubická společnost ERA tam nainstalovala svůj systém pro sledování letového provozu, kterým už vybavila třeba také moskevské letiště Domodědovo. Složený je z pozemních senzorů pro sledování pohybu letadel a majáčků umístěných na letištních vozidlech.

Do dějiště zimních olympijských her v Soči odcestovala druhá část české výpravy | Foto: ČTK

Marie Machytková, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme