Novou ombudsmankou bude Šabatová, poslanci jí dali přednost před Křečkem

Poslanci dnes zvolili novou ombudsmankou Annu Šabatovou. Dali jí přednost před stávajícím zástupcem veřejného ochránce práv Stanislavem Křečkem. Poslanci rozhodovali už podruhé. I v prvním kole ve čtvrtek získala Šabatová v tajné volbě větší počet hlasů, na zvolení to však nestačilo. Dnes se pro ni vyslovil nejnižší potřebný počet přítomných poslanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ombudsmanka Anna Šabatová (foto z roku 2011)

Ombudsmanka Anna Šabatová (foto z roku 2011) | Zdroj: ČTK

Šabatová nahradí Pavla Varvařovského, který se funkce vzdal v prosinci loňského roku. Na jeho práci chce navázat.

„Ráda bych udělala takovou inventuru návrhů Pavla Varvařovského, které nebyly vyslyšeny, a pokusila bych se, jestli to bude aktuální, ještě vyjednávat se státní správou o změnách,“ řekla Šabatová v rozhovoru pro Český rozhlas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s novou ombudsmankou Annou Šabatovou

Varvařovský si často stěžoval, že politici jeho doporučení příliš nerespektují. V letech 2011 a 2012 předložil Poslanecké sněmovně 16 podnětů na změny zákonů, a oni mu plně vyhověli jen jednou, dvakrát částečně.

Oproti Varvařovskému chce být nová ombudsmanka v úřadu při prosazování svých návrhů důslednější a vytrvalejší. „Nestačí dát doporučení. Je třeba potom třeba oslovovat příslušné orgány a jednat s nimi, argumentovat, dávat si schůzky a přesvědčovat,“ podotkla.

„Ombudsman je prostřednictvím podnětů občanů, kterých přichází za rok aktuálně osm až devět tisíc, velmi dobře informován, kde jsou neuralgické body státní správy. A pokud je vláda odpovědná a jednotliví resortní ministři chtějí dobře vládnout, vykonávat svoji práci, tak by měli naslouchat těmto kvalifikovaným a přímo v terénu sesbíraným informacím,“ dodala.

Spolupráce s Křečkem prý bude dobrá

Neúspěšný kandidát do čela úřadu Stanislav Křeček, který kancelář po odchodu Varvařovského dočasně vedl, dál zůstává zástupcem ombudsmana.

Křeček uvedl, že se na spolupráci se Šabatovou těší.

TK Sdružení nájemníků, Stanislav Křeček | Foto: Filip Jandourek

„Podle mě paradoxně ta volba dopadla nejlépe, jak pro kancelář mohla dopadnout, protože bůhví, kdo by se tam dostal v tom dalším kole, mám-li to říct takhle upřímně. Jsou tam dva levicoví představitelé, každý se trochu jinak dívá na lidská práva, ale ta spolupráce by měla být dobrá, ku prospěchu lidí, občanů, a to je to nejdůležitější, myslím,“ řekl Křeček.

Šabatová reagovala podobně. „Já myslím, že neřeknu žádné tajemství, vyplynulo to i z toho včerejšího projevu doktora Křečka, že on není jaksi příznivcem těch lidsko-právních agend. Já tomu rozumím, protože svět se mění a on vyrůstal v jiném světě,“ řekla Šabatová s tím, že ona se chce zaměřit právě na lidsko-právní agendu a Křeček by se po domluvě věnoval prioritně jiné oblasti, kde se cítí silný.

Se Zemanem setkání kvůli „Kuřimi“ neplánuje

S chodem úřadu už Šabatová zkušenosti má, byla zástupkyní prvního veřejného ochránce práv Otakara Motejla.

V úřadu ombudsmana tehdy mimo jiné čelila kritice v souvislosti s tzv. kuřimskou kauzou. V tomto případě týraných dětí podle kritiků měla kontaktovat sociální pracovníky poté, co se seznámila s příběhem údajné třináctileté Aničky – dítěte bez identity, u nějž se však později ukázalo, že se jedná o dvaatřicetiletou Barboru Škrlovou.

Šabatová kritiku odmítla s tím, že ve věci postupovala podle svého nejlepšího vědomí. Podpořil ji i ombudsman Otakar Motejl.

Roli Šabatové v tomto případu zmínil v minulých dnech i prezident Miloš Zeman, který se vyslovil pro nominaci Stanislava Křečka.

Šabatová nepředpokládá, že by se kvůli tomu s prezidentem scházela. „Tam je pouze jeden styčný bod, že se předává zpráva prezidentovi republiky, ale pokud by prezident projevil zájem, tak já s tím nemám problém,“ podotkla ombudsmanka.

85 hlasů pro

Exposlance ČSSD Křečka navrhoval na ombudsmana kromě prezidenta i Senát. Šabatová měla senátní nominaci.

Novou ombudsmanku zvolilo 85 ze 168 poslanců, kteří se výběru zúčastnili, tedy nejnižší nutný počet ke zvolení. Podporu jí vyjadřovalo hnutí ANO, KDU-ČSL, část ČSSD a TOP 09. Křeček obdržel 36 hlasů.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek vyzdvihl mezi přednostmi Šabatové znalost problematiky a „neprůstřelnou morální výbavu, za kterou dokáže ručit celým svým životem“. „A na funkci ombudsmana nám její levicové politické postoje nevadí vůbec,“ řekl Kalousek.

Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Nováčka bylo rozhodování ve sněmovně těsným zápasem. „Především asi proto, že prostě pro některé poslanecké kluby nebyl ani jeden z těch kandidátů dostatečně jednoznačný. Já si to nemyslím, myslím, že zvolení paní Šabatové je terno pro úřad ombudsmana,“ podotkl Nováček.

Šabatová na funkci ombudsmana neúspěšně kandidovala už v letech 2000 a 2010. Po zmiňovaných Otakaru Motejlovi (v úřadu 2000 až 2010) a Pavlu Varvařovském (v úřadu 2010 až 2013) je třetím veřejným ochráncem práv. Nová ombudsmanka složí slib do rukou předsedy poslanecké sněmovny 18. února a hned poté se ujme funkce.

Anna Šabatová | Foto: Český rozhlas

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme