Hry v Soči mají za sebou první týden. Obavy o bezpečnost se zatím nenaplnily

Přesně před týdnem odstartovaly v Soči zimní olympijské hry. Tehdy se řešily první stížnosti na ubytování, kvalitu areálů a všichni měli obavy z příliš přísných bezpečnostních opatření. První „poporodní“ bolesti her už jsou ale minulostí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Organizátoři olympijských her v Soči zavádějí bezpečnostní opatření na každém kroku

Organizátoři olympijských her v Soči zavádějí bezpečnostní opatření na každém kroku | Zdroj: Reuters

Především novináři si na začátku her stěžovali na problémy s hotely. Nakonec se podařilo všechny ubytovat, byť se to mnohdy neobešlo bez velké míry ruské improvizace.

Nejvíce se ale mluvilo o bezpečnostních opatřeních. Kontroly jsou nadále přísné, viditelná přítomnost bezpečnostních složek už ale není tak výrazná, a to hlavně proto, že příslušníci ruských tajných služeb mají na sobě olympijské oblečení, a splývají tak s davem organizátorů a dobrovolníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak funguje týden po zahájení organizace olympijských her, popsal ze Soči zvláštní zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

„Kontroly musí být, jinak to nejde. My jsme se toho trochu báli, asi jako všichni, ale nepřipadá nám to nějak hrozný,“ potvrzuje i jeden z českých fanoušků v Soči.

Návštěvníci olympiády si také stěžovali na vysoké ceny. V některých restauracích už museli nepatrně zlevnit, protože i pro zahraniční hosty v nich bylo draho. Třeba lahvové pivo někde stálo v přepočtu až 150 korun.

„Ceny jsou samozřejmě o trošku vyšší. Je to olympiáda, místní na to čekali, tak toho využijí. Ale není to zase tak úplně strašný. Vloni ve Stockholmu mi to přišlo úplně tragický, tady se to dá přežít,“ okomentoval situaci další Čech, který přijel do Soči fandit.

Fanoušci si v Soči užívají také slunečné a teplé počasí | Foto: ČTK

Co se nemění, jsou ceny vstupenek. Pro místní obyčejné Rusy jsou velmi drahé, a i proto jsou tribuny na některých sportovištích poloprázdné.

Problémy zatím během týdne nezpůsobily ani avizované protesty v souvislosti s kontroverzním ruským zákonem proti homosexuálům. První povolená demonstrace je v plánu až v neděli, kdy se chystají protestovat lidé, kteří přišli kvůli výstavbě olympijské infrastruktury o bydlení.

Samotní gayové, kteří mají v Soči oblíbený klub Maják, si stěžují, že nejvíc je otravují zahraniční novináři.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme