Premiér Sobotka nebude zasahovat do sporu kolem šéfa Vězeňské služby

Premiér Bohuslav Sobotka nechává případné odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala čistě na ministryni spravedlnosti Heleně Válkové. Předseda vlády s oběma mluvil a doporučil jim, ať spor nedopadá na fungování vězeňství. Za Petra Dohnala se mezitím postavily desítky jeho podřízených.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal

Generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal | Zdroj: ČTK

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD spor Válkové s Dohnalem nesmí zasahovat do fungování justice. Samotné rozhodnutí o odvolání je ale na ministryni spravedlnosti.

„Já rozhodně nebudu působit v roli nějakého soudce, ten postup paní ministryně je její rozhodnutí, za které ona nese plnou odpovědnost,“ řekl.

Na stranu generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala se postavilo skoro 50 ředitelů věznic. Sepsali politikům dopis. „Opravdu cítím napříč obrovskou podporu,“ prohlásil Dohnal.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková z hnutí ANO se k petici odmítla blíž vyjádřit. „Mě se to osobně netýká. Já jsem nadřízená pana generálního ředitele Dohnala a mám zájem na tom, aby v ozbrojených složkách panoval klid,“ uvedla.

Řízení o odvolání zahájila Válková s Dohnalem v pátek kvůli jeho údajnému bránění auditu.

kap, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme