Okupoval Československo v roce 1968, teď pomáhá okupantům na Krymu

Není okupace, jako okupace. Ukrajinští obyvatelé Krymu vidí okupaci v přítomnosti ruských vojsk. Proruští obyvatelé Krymu zase s hrdostí vzpomínají na svůj podíl na okupaci Československa v roce 1968. A snaží se zabránit okupaci Krymu radikálními extrémisty z kyjevského Majdanu, kteří na poloostrov podle nich pašují drogy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské armádní vozidlo na Krymu

Ruské armádní vozidlo na Krymu | Zdroj: Reuters

Před kasárnami ukrajinské armády ve městě Bachčisaraj na jihu poloostrova hlídkují i bývalí sovětští vojáci. Pomáhají je hlídat svým ruským kolegům.

Tvrdí, že Moskva přišla Krym osvobodit. Stejně jako to s jejich pomocí udělala v roce 1968 v Československu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v krymském městě Bachčisaraj natáčel zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

„Proč jsem byl okupantem? Protože váš prezident, Ludvík Svoboda se na Varšavskou smlouvu obrátil s prosbou o vojenskou pomoc proti kontrarevoluci a kolaborantům. Proto jsme vás přišli osvobodit,“ říká sedmašedesátiletý důchodce.

„Přijeli jsme 21. srpna z Komárna, nějací lidé tam na nás rozčileně pokřikovali a také stříleli na naši kolonu. Většina vašich vojáků nás ale vítala a těch kontrarevolucionářů a provokatérů bylo nakonec málo,“ dodává muž, který dnes pomáhá okupaci Krymu.

Na tehdejší sovětskou misi je ale dodnes patřičně hrdý. Námitku, že žádné takové pozvání od tehdejší československé hlavy státu nikdy neodešlo, přechází s vrtěním hlavou.

Putin: Rusko nepoužije svou vojenskou sílu na Ukrajině, pokud nebude muset

Číst článek

„Jsme tady, aby nedošlo k nějaké provokaci ze strany lidí, radikálů, kteří útočili na Majdanu v Kyjevě,“ říká další z dobrovolníků hlídkujících před kasárnami.

Pětapadesátiletý etnický Rus Alexander zároveň reprezentuje stranu Kozácká sláva.

Fotografie z výstavy "1945 Osvobození...1968 Okupace / Sovětská vojska v Československu", kterou 5. 8. 2008 otevřel Pražský dům fotografie, Autor snímku: Hana Hamplová | Foto: Press kit

Ukrajinci z Kyjeva podle něj chtějí na Krym propašovat syntetické drogy, aby s jejich pomocí patřičně „nabudili" zdejší protiruské demonstranty.

Ukrajinci na Krymu: Je to okupace!

Ukrajinců je na dvoumilionovém Krymu jen necelá čtvrtina. „Je to okupace naší země, Krymu. Já jsem se tu narodil a žiju tady,“ říká Andrej Ščekun.

„Stejně jako ostatní Ukrajinci se budeme snažit odtud ruské vojáky dostat pryč. Chceme se obrátit na světové společenství o pomoc,“ dodává.

Mladý muž, který se v uplynulých týdnech také účastnil protestů na Majdanu v Kyjevě, se chystá i na protestní demonstraci do Simferopolu.

„Moje žena je také Ukrajinka, jsme obyvatelé Krymu, ale oni nás chtějí přinutit emigrovat. Já jsem pro ně vrah, my se však vyprovokovat nedáme. A také odtud neodejdeme,“ tvrdí Andrej Ščekun.

Informace o aktuálním dění na Krymu od zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu

Číst článek

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme