Venezuela prý chce zavést automatickou kontrolu obsahu internetu

Americký ministr zahraničí John Kerry tvrdě kritizoval Venezuelu. Vláda prezidenta Nicolase Madura podle něj musí ukončit to, co nazval kampaní teroru vedenou proti vlastním obyvatelům. Řekl to v americkém Kongresu, který zvažuje zavedení sankcí proti Venezuele. Za poslední měsíc v zemi zemřelo v souvislosti s protivládními protesty 28 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelský prezident Nicolas Maduro chce většími pravomocemi bojovat proti korupci a ekonomické krizi

Venezuelský prezident Nicolas Maduro chce většími pravomocemi bojovat proti korupci a ekonomické krizi | Zdroj: Reuters

Venezuela kritiku odmítá a obviňuje Spojené státy z toho, že podporují radikální síly, které chtějí svrhnout demokraticky zvolenou vládu.

Za tu se naopak postavil summit Unie jihoamerických států a do země vysílá pozorovatelskou misi. Vládní socialisté mezitím bojují proti tomu, co nazývají fašistickým pučem, například regulací internetu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cenzurování internetu ve Venezuele mluvil jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Venezuelské úřady už teď webové stránky kontrolují – zakázané jsou stránky, které jsou takzvaně proti zájmům státu, například ty, které zveřejňují kurz dolaru na černém trhu. Tuto cenzuru ale zatím vládní úřad pro telekomunikace neumí stoprocentně zajistit.

Státní Komise pro telekomunikace má totiž zavedenou automatickou kontrolu u velkých poskytovatelů. Jde hlavně o jednoho státního, který poskytuje internet pro většinu obyvatel, a tři velké soukromé poskytovatele.

Jak zjistil španělský deník El País, u malých poskytovatelů to zatím funguje tak, že Komise pro telekomunikace zveřejní každé ráno seznam stránek, které by se měly blokovat, a poskytovatelé to mají udělat. Úřady ale na tím nemají úplnou kontrolu.

Regulace má údajně dopadnout i na Youtube nebo Twitter

Ze schůzky s poskytovateli internetu unikly informace, že Komise pro telekomunikace by teď chtěla i u malých poskytovatelů automatickou kontrolu zavést a rozšířit ji například na filtrování obsahu stránek Youtube nebo Twitteru. I když, jak komise uznává, u těchto stránek není filtrování obsahu lehké. Oficiálně ale šéf komise tento záměr nepotvrdil ani po opakovaných kontaktech novinářů.

O tom, že venezuelské úřady filtrují obsah stránek na Twitteru, se hodně mluvilo v době, když v zemi zesílily protivládní protesty. Nikdo ze zainteresovaných však tyto zprávy nepotvrdil, takže jsou založené hlavně na zkušenostech uživatelů.

Při protestech, které se zintenzivnily před měsícem, prý bylo blokované zobrazování obrázků na této internetové sociální síti. Toto zablokování potvrdil v jedné krátké zprávě mluvčí Twitteru, ale bez dalších podrobností.

Venezuelské úřady tehdy vypnuly taky televizi NTN24, která údajně vyzývala ve svém zpravodajství ke svržení vlády. Ostatní televize téměř o protestech neinformují. A blokování prý také narušilo službu Zello, která nabízí jakousi vysílačku přes internet, jejímž prostřednictví se mohou koordinovat protestující.

David Koubek, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme