Exstarosta Vratislavic si rušičku zaplatil ze svého. Policie případ odložila

Exstarosta liberecké městské části Vratislavice nad Nisou Lukáš Pohanka (Starostové pro Liberecký kraj) tvrdí, že chtěl radnici ochránit před odposloucháváním. A protože Pohanka rušičku odposlechů sám zaplatil, policie případ odložila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Pohanka

Lukáš Pohanka | Foto: www.lukaspohanka.cz

„Co jsem nechal nainstalovat, bylo zařízení, které znemožňuje nelegální odposlech - takzvaný šumový generátor,“ popsal bývalý starosta v e-mailu pro Český rozhlas.

Podle Pohanky obvod v době, kdy zařízení nechal nainstalovat, projednával kauzy za desítky milionů korun, o které se městská část soudila.

„Důvodem bylo, aby nezákonným odposlechem druhá strana nezískala informace, které by v konečném důsledku mohly vést k poškození městského obvodu u soudu,“ dodal Pohanka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyústění kauzy "rušička" na radnici ve Vratislavicích nad Nisou natáčela reportérka Ivana Bernáthová

Místostarosta Vladimír Braun (ODS) ale popírá, že by se Vratislavice o takové částky soudily. Nedávné dohady okolo nerealizované výstavby na Nové Rudě podle něj skončily mimosoudním vypořádáním.

Současný starosta Aleš Preisler (Unie pro sport a zdraví) se o zařízení dověděl náhodou.

„Zhruba 14 dní po nástupu do funkce mi na telefon přišly jakési SMS ve smyslu, že za jakési odposlouchávací zařízení dlužíme jakémusi pánovi a že mu máme zařídit nějaký pozemek,“ připomněl starosta.

Potom objevil čidla na oknech, stěnách a kolem dveří. Starosta Preisler dostal strach a po poradě s právníkem šel podat trestní oznámení.

Pořídit si rušičku není trestné, rozhodla policie

Protože si ale exstarosta Pohanka zaplatil rušičku ze svého, policie šetření kauzy nakonec definitivně odložila.

„Pokud si někdo takové zařízení nechá namontovat do bytových nebo nebytových prostor za vlastní finanční prostředky, které sám využívá, nedochází v tomto případě k páchání žádného trestného činu,“ vysvětlila policistka Vladimíra Šrýtrová.

S tím, že to není trestný čin, souhlasí i David Ondráčka, který vede českou pobočku nevládní organizace Transparency International. Nicméně podle něj tahle věc nesvědčí o otevřené správě Vratislavic a chování tamního exstarosty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Host Radiožurnálu - Jiří Schmidt

„Pokud někdo upadne do atmosféry utajování a má pocit, že je pedantně sledován nebo odposloucháván, tak si myslím, že takový člověk by ve veřejné funkci být neměl,“ dodal Ondračka.

Po ukončení policejního šetření zůstává kauza exstarostovy rušičky na etické a morální rovině.

Občané ani zastupitelé se žádného oficiálního vysvětlení od bývalého starosty Pohanky nedočkali. Z březnového zasedání zastupitelstva se omluvil pro nemoc.


Zvětšit mapu

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme