Českokrumlovský zámek letos otevře veřejnosti dosud nepřístupné prostory

Českokrumlovský zámek letos zpřístupní veřejnosti dosud uzavřenou rožmberskou kapli. Novinkou této sezóny bude také expozice dopravních prostředků. Velký schwarzenberský kočár a další historické dopravní prostředky se objeví v českokrumlovské zámecké konírně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Český Krumlov

Zámek Český Krumlov | Foto: Agentura CzechTourism

„V této rožmberské kapli byla uchovávána takzvaná Krumlovská madona, což je jedno z nejznámějších středověkých uměleckých děl,“ líčí jednu z mnoha zajímavých historek spjatých se středověkou rožmberskou kaplí ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

„V současné době je to jeden z nejcennějších exponátů vídeňského uměleckého historického muzea. Původní umístění Krumlovské madony není úplně přesně identifikováno, ale tato malá rožmberská kaple je jednou z výrazných možností,“ popisuje.

Do loni zrestaurovaného prostoru mohou návštěvníci poprvé v tomto roce nahlédnout. Další zajímavou novinkou je také expozice dopravních prostředků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novinkách na českokrumlovském zámku informovala reportérka Jitka Cibulová Vokatá

„Jsou tam například slavnostní sáně, kočáry, jezdecké postroje a celá řada věcí, které souvisejí s dopravou šlechty a s různými slavnostmi, které na zámku probíhaly,“ informuje Petr Pavelec.

V hradní galerii by se v budoucnu měly objevit historické artefakty z celého světa. „Máme připravený výstavní projekt, kterému pracovně říkáme Místa setkávání památek světového kulturního dědictví. Například si můžeme půjčit artefakty z versailleského barokního divadla a konfrontovat je s našimi artefakty z barokního divadla v Českém Krumlově,“ říká Pavelec a dodává:

„Myslím si, že by mohly vznikat zajímavé paralely a porovnání a ty věci bychom vpravovali do širokého kulturního evropského i světového kontextu. Na zámku v Krumlově jsou artefaktu z různých koutů světa a takováto porovnání se docela nabízejí.“

V příštím roce by se návštěvníci zámku měli dočkat také zpřístupnění horské zahrady na zámeckém svahu nad řekou Vltavou a do dvou let v budově takzvané mincovny na druhém nádvoří i nové hradní galerie.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme