Na patnácti středních školách v Plzeňském kraji začaly přijímací zkoušky

Mnoho žáků základních škol dnes skládalo přijímací zkoušku na vybrané střední školy. V Plzeňském kraji se to týká zhruba patnácti zařízení, většinou se jedná o gymnázia. Na ně přišlo více než 1700 přihlášek a volných míst je skoro tisíc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začíná první kolo přijímacích zkoušek na střední školy

Začíná první kolo přijímacích zkoušek na střední školy | Foto: Filip Jandourek

„Museli jsme vstávat o hodinu dřív, abychom se připravili, všechno sbalili a na zkoušky stihli přijet včas,“ popisuje dnešní ranní přípravy paní Věra Kubíčková z Tlučné.

Její jedenáctiletý syn Tomáš se hlásí na dvě osmiletá gymnázia v Plzni. Na jeho první velkou životní zkoušku ho doprovodila.

„Překvapilo mě, že za pana vrátného, paní ředitelku a zástupce ředitele se rodiče dostat nemohli, byť chtěli jít do učeben. Ale je to dobře, protože bychom ty děti jedině znervózňovali a oni se už potřebují připravit,“ říká paní Kubíčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na přijímací zkoušky na střední školy v Plzeňském kraji se zaměřila reportérka Martina Klímová

Na většině gymnázií v Plzeňském kraji dělají uchazeči Scio testy. Výjimku tvoří Církevní gymnázium v Plzni, kde podle ředitele školy Daniela Petříčka přijímací testy připravují sami učitelé.

„My chceme, aby žáci třeba v matematice počítali příklady tak, aby bylo vidět řešení, které zvolili a kterým se dopracovali k výsledku. Stejně tak v mateřském jazyce chceme, aby prokázali znalost pravopisu, řešení jazykových úloh, nikoli, aby kroužkovali správné odpovědi,“ říká Petříček.

Jedenáctiletého Tomáše přijímací testy na osmileté gymnázium bavily. Zítra ho čekají v druhé škole, na kterou se hlásí.

„Zase budeme vstávat dřív a budeme trochu nervózní. Ale snad to všechno dobře dopadne a aspoň na jedno gymnázium to synovi vyjde,“ doufá maminka Věra.

Výsledek se Kubíčkovi dozví do tří dnů po skončení přijímacího řízení. Seznamy přijatých uchazečů najdou na internetu nebo na úřední desce školy. Nepřijatí žáci dostanou vyrozumění poštou.

„Jestliže se žák dostal na školu, musí do deseti pracovních dnů podat zápisový lístek. To znamená, že má uchazeč zájem ve škole studovat,“ vysvětluje vedoucí odboru školství na plzeňském hejtmanství Ladislav Vítek.

Pokud žák nebude přijat, může do tří dnů podat odvolání řediteli školy, který ho následně předá dál.

Přijímací zkoušky na střední školy skončí 30. dubna.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme